Ewa Rycerz

O autorze

Ewa Rycerz

Zdobywczyni Nagrody Specjalnej w konkursie Dziennikarz Medyczny 2016 Roku. Członkini Stowarzyszenia Dziennikarze dla Zdrowia. W mediach od 2007 r. Karierę zaczynała w Radiu Centrum, następnie związała się z Kurierem Lubelskim i Wydawnictwem Wspólnota. W WP abcZdrowie i WP parenting od 2015 r.

Kuchnia

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Kuchnia
Kuchnia

10 powodów, dla których warto jeść jabłko każdego dnia

10 powodów, dla których warto jeść jabłko każdego dnia

Korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy W jabłku znajduje się duże stężenie błonnika, który może obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Tym samym, jedzenie jabłek może uchronić człowieka przed komplikacjami związanymi z wysokim poziomem cholesterolu,...

Kuchnia

Dlaczego warto jeść kiwi?

Dlaczego warto jeść kiwi?

Dlaczego warto jeść kiwi? Kiwi ma bardzo ciekawy wygląd i dodatkowo cechuje go niepowtarzalny i mocno orzeźwiający smak. Stanowi doskonały dodatek do sałatek owocowych, muesli czy koktajli. Regularne spożywanie tego owocu niesie wiele korzyści dla zdrowia...

Kuchnia

Jedzenie pełne cukru - unikaj tych produktów!

Jedzenie pełne cukru - unikaj tych produktów!

Paczkowane pieczywo Istnieje ogromna różnica pomiędzy pieczywem paczkowanym a tym dostępnym w klasycznych piekarniach. Po pierwsze, pokrojone i zapakowane w folię pieczywo zawiera sporo spulchniaczy, które zapobiegają jego wczesnemu wyschnięciu. Po drugie,...

Kuchnia

8 produktów węglowodanowych gorszych niż białe pieczywo

8 produktów węglowodanowych gorszych niż białe pieczywo

Wróg numer jeden Biały chleb stał się wrogiem publicznym numer jeden - w końcu wszystkie jego ważne składniki odżywcze znikają w wyniku przetwarzania. Pamiętaj jednak, że inne przetworzone węglowodany mogą występować w diecie w różnych produktach, a wiele...

Kuchnia

Dieta dla zdrowia

Dieta dla zdrowia

Zdrowa dieta Pyszne i zdrowe dania to jeden z pomysłów na wzmocnienie apetytu podczas choroby.

Kuchnia

Zaskakujące korzyści ze spożywania oliwy z oliwek

Zaskakujące korzyści ze spożywania oliwy z oliwek

Zalety oliwy z oliwek Dieta śródziemnomorska, w której często używana jest oliwa z oliwek extra virgin, ma niską zawartość cholesterolu i powoduje mniej przypadków chorób serca i otyłości. Przeciętny Grek spożywa 20 litrów oliwy z oliwek rocznie w porównaniu...

Kuchnia

Te objawy świadczą o nadmiarze soli w diecie dziecka

Te objawy świadczą o nadmiarze soli w diecie dziecka

Sól w diecie dziecka Niektóre mamy dbają o to, by przez pierwsze lata życia dziecka w ich diecie nie występowała sól. Później jednak pociechy zaczynają jeść u znajomych, w restauracjach czy w szkole, gdzie nie mamy wpływu na składniki posiłków. To, czy...

Kuchnia

Najzdrowsze połączenia produktów

Najzdrowsze połączenia produktów

Połączenia produktów mają znaczenie Jesteś nie tym, co jesz, a tym, co trawisz. Złe połączenia produktów mogą negatywnie wpływać na żołądek i jelita. Natomiast dobre połączenia mogą mieć pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Stek + rozmaryn Zaleta...