Ewa Rycerz

O autorze

Ewa Rycerz

Zdobywczyni Nagrody Specjalnej w konkursie Dziennikarz Medyczny 2016 Roku. Członkini Stowarzyszenia Dziennikarze dla Zdrowia. W mediach od 2007 r. Karierę zaczynała w Radiu Centrum, następnie związała się z Kurierem Lubelskim i Wydawnictwem Wspólnota. W WP abcZdrowie i WP parenting od 2015 r.

Kuchnia

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Kuchnia
Kuchnia

10 niezwykłych pomysłów na użycie bazylii

10 niezwykłych pomysłów na użycie bazylii

Herbata Dodaj 3 łyżki bazylii do dzbanka na herbatę i zalej wrzącą wodą. Pozwól herbacie zaparzać się przez 5 minut. Następnie możesz oddzielić liście przez sitko, a wywar osłodzić miodem. Udekoruj domowy makaron Dodaj nieco świeżej bazylii do ciasta...

Kuchnia

Najdziwniejsze owoce i warzywa świata

Najdziwniejsze owoce i warzywa świata

Cherimoya Ten owoc w kształcie serca jest szorstki na zewnątrz, ale sam miąższ jest delikatny i kremowy. Dojrzała cherimoya to połączenie smaków ananasów i bananów. Pomelo, czyli pomarańcza olbrzymia Pomelo wygląda jak wielki grejpfrut, ale jest znacznie...

Kuchnia

9 zdrowych zamienników codziennych produktów

9 zdrowych zamienników codziennych produktów

Nasiona Chia Nasiona Chia można stosować zamiast jajek. Kuchenna matematyka prowadzi do ustalenia wzoru, gdzie jedna łyżka nasion wymieszana z trzema łyżkami wody równa się jednemu jajku. By powyższe zdanie było prawdziwe, należy po wymieszaniu odczekać...

Kuchnia

Dowiedz się co zrobić, aby twoje ulubione potrawy były zdrowsze

Dowiedz się co zrobić, aby twoje ulubione potrawy były zdrowsze

Przyrządzaj sosy bez śmietany Do przyrządzenia sosu zamiast tłustej śmietany możesz użyć niskotłuszczowego mleka, zagęszczonego mąką - 1 kubek na 4 łyżeczki. Podgrzewaj sos na średnim ogniu, aż pojawią się na nim grube pęcherzyki. Wybierz lepszy tłuszcz...

Kuchnia

Zmień te składniki, a twoje potrawy będą zdrowsze!

Zmień te składniki, a twoje potrawy będą zdrowsze!

Płatki owsiane zamiast bułki tartej By płatki owsiane przypominały swoją spoistością bułkę tartą, rozdrobnij je za pomocą blendera lub robota kuchennego. Możesz używać ich jako zamiennika do wszystkich przepisów, w których znajduje się bułka tarta. Papryka...

Kuchnia

10 zdrowych (i tanich!) produktów

10 zdrowych (i tanich!) produktów

Jedz zdrowo i tanio Nie musisz wydawać kroci na zdrowe jedzenie! Sprawdź, które produkty nie zrujnują twojego budżetu, a jednocześnie zapewnią organizmowi wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Owsianka Owsianka jest jednym z najtańszych sposobów na...

Kuchnia

Produkty, które są bogate w białko

Produkty, które są bogate w białko

Czyste białko ciężej spotkać, niż by się to mogło wydawać Lokale typu fast food pompują prawie wszystkie posiłki aromatami i chemią. Aby uniknąć negatywnych skutków dla zdrowia, wybieraj zdrowe produkty, kiedy to tylko możliwe, i zaprzyjaźnij się z osobami...

Kuchnia

Kiwi - smaczny, cenny i zdrowy owoc

Kiwi - smaczny, cenny i zdrowy owoc

Cenne kiwi z doliny Jangcy Zielny, smaczny i zdrowy. Kiwi, czyli owoc aktinidii, pochodzi z doliny rzeki Jangcy w Północnych Chinach. Nazywany był chińskim agrestem. Obecna nazwa powstała w 1974 r. dzięki Normanowi Sondagowi - amerykańskiemu importerowi...

Kuchnia

9 problemów zdrowotnych, które rozwiąże jedzenie

9 problemów zdrowotnych, które rozwiąże jedzenie

Jedzenie może mieć wpływ na twoje zdrowie Ból głowy, niestrawność, katar - przy drobnych dolegliwość często od razu sięgamy po farmaceutyki. Tymczasem okazuje się, że tego typu objawy z powodzeniem likwidują konkretne produkty żywnościowe. Zanim więc...

Kuchnia

Dieta niezwykle bogata w błonnik

Dieta niezwykle bogata w błonnik

Produkty zbożowe na początek dnia Polacy nie jedzą wystarczająco dużo błonnika. Przeciętnie dostarczamy go o połowę mniej niż powinniśmy, a jest to składnik, który zmniejsza cholesterol, zapobiega zaparciom i pomaga w trawieniu. Większość produktów zbożowych...