Ewa Rycerz

O autorze

Ewa Rycerz

Zdobywczyni Nagrody Specjalnej w konkursie Dziennikarz Medyczny 2016 Roku. Członkini Stowarzyszenia Dziennikarze dla Zdrowia. W mediach od 2007 r. Karierę zaczynała w Radiu Centrum, następnie związała się z Kurierem Lubelskim i Wydawnictwem Wspólnota. W WP abcZdrowie i WP parenting od 2015 r.

Kuchnia

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Kuchnia
Kuchnia

Zobacz, których produktów najlepiej unikać

Zobacz, których produktów najlepiej unikać

Aspartam Istnieje około 10 000 udokumentowanych przypadków ostrych reakcji na aspartam. Podejrzewa się jego związek z migreną, pogorszeniem wzroku, depresją i rakiem mózgu. W związku z tym unikajcie sztucznych słodzików. Puszkowane jedzenie Puszkowane...

Kuchnia

10 niezwykłych pomysłów na użycie bazylii

10 niezwykłych pomysłów na użycie bazylii

Herbata Dodaj 3 łyżki bazylii do dzbanka na herbatę i zalej wrzącą wodą. Pozwól herbacie zaparzać się przez 5 minut. Następnie możesz oddzielić liście przez sitko, a wywar osłodzić miodem. Udekoruj domowy makaron Dodaj nieco świeżej bazylii do ciasta...

Kuchnia

Jedzenie, które zwalczy wiosenną alergię

Jedzenie, które zwalczy wiosenną alergię

Przyprawy Aby zwalczyć stan zapalny w organizmie, wskazane jest stosowanie takich przypraw, jak imbir i kurkuma. Jest to świetna wiadomość dla osób cierpiących na alergię, ponieważ wiele dolegliwości - m.in. ból zatok - powodowanych jest właśnie odpowiedzią...

Kuchnia

Kiwi - smaczny, cenny i zdrowy owoc

Kiwi - smaczny, cenny i zdrowy owoc

Cenne kiwi z doliny Jangcy Zielny, smaczny i zdrowy. Kiwi, czyli owoc aktinidii, pochodzi z doliny rzeki Jangcy w Północnych Chinach. Nazywany był chińskim agrestem. Obecna nazwa powstała w 1974 r. dzięki Normanowi Sondagowi - amerykańskiemu importerowi...

Kuchnia

Jedzenie idealne na lato

Jedzenie idealne na lato

Zmiana diety na lato? Lato to idealny moment na zmianę nawyków żywieniowych. W tym czasie nasz organizm jest szczególnie narażony na odwodnienie oraz niedobory witamin i minerałów. To właśnie dlatego warto wzbogacić dietę o owoce sezonowe, które zawierają...

Kuchnia

10 korzyści z jedzenia jaj

10 korzyści z jedzenia jaj

Stanowią bogactwo składników odżywczych Jedno jajko jest źródłem wielu składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, takich jak witamina A, kwas foliowy, witaminy z grupy B, fosfor oraz selen. Zawierają cenne dla organizmu...

Kuchnia

Kolorowe śniadanie

Kolorowe śniadanie

Przygotowując dziecku śniadanie, pamiętajmy, żeby miało wszystkie potrzebne składniki odżywcze.

Kuchnia

Najzdrowsze owoce cytrusowe, które powinieneś jeść zimą

Najzdrowsze owoce cytrusowe, które powinieneś jeść zimą

Owoce cytrusowe Soczyste, bardzo smaczne i o wielu właściwościach zdrowotnych - takie są owoce cytrusowe. Cytryny, grejpfruty czy pomarańcze jemy w ich naturalnej postaci, ale także w sokach czy w potrawach, którym nadają charakterystyczny zapach i smak....

Kuchnia

Te produkty powinny być na talerzu razem

Te produkty powinny być na talerzu razem

Czy można zwiększyć wartości odżywcze poszczególnych produktów spożywczych? Łączenie niektórych produktów spożywczych może znacząco zwiększyć ich wartości odżywcze. To bardzo ważne, aby niektóre spośród nich znajdowały się razem na jednym talerzu. Szpinak...