Białe, czerwone czy czarne – które porzeczki są najzdrowsze?

Mają kwaśno-cierpki smak, przez co nie należą do ulubionych owoców dorosłych i dzieci. Warto przekonać się do porzeczek, ponieważ to jedne z najzdrowszych letnich owoców. Niezależnie od tego, jaką odmianę wybierzemy, możemy być pewni, że dostarczymy organizmowi dawki witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy. Które jednak mają najwięcej zdrowotnych właściwości?

Właściwości porzeczek

W rankingu zdecydowanie wygrywają czarne owoce. To w nich znajduje się najwięcej witaminy C – wystarczy zjeść garść, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie.  Dzięki temu chronią przed infekcjami, wzmacniają naturalną odporność organizmu i pomagają w leczeniu objawów przeziębienia. Ponadto działają napotnie i przeciwzapalnie, dlatego warto podawać dziecku sok z czarnych porzeczek w trakcie choroby.

Polecane wideo:

Dzieci powinny jeść czarną odmianę porzeczek również ze względu na obecny w nich błonnik. Substancja ta świetnie działa na układ pokarmowy, oczyszcza z toksyn i reguluje cykl wypróżnień. Poza tym daje uczucie sytości, normalizuje poziom cukru we krwi i sprawia, że mamy mniejszą ochotę na słodycze.

W czarnej skórce porzeczek kryją się antocyjany – silne antyoksydanty. Dzięki nim organizm może samodzielnie bronić się przed patogenami i niszczy wolne rodniki. Antocyjany mają właściwości antyrakowe.

Olejki eteryczne znajdujące się w czarnych porzeczkach stymulują produkcję soków trawiennych i poprawiają apetyt – powinny o tym pamiętać mamy niejadków. Dodanie smacznych owoców do codziennego menu może pomóc w radzeniu sobie z marudnym dzieckiem.

Nie tylko czarne

Chociaż czarne porzeczki to prawdziwa skarbnica zdrowotnych składników, to białe i czerwone odmiany również mają wiele do zaoferowania.

Czerwone owoce są bogate w witaminy z grupy B, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy. Dobrze działają na wątrobę i układ trawienny, a poza tym dostarczają żelaza i wapnia.

Z kolei białe porzeczki mają podobne ilości witamin i związków mineralnych, a przy tym są najmniej kaloryczne – w 100 g owoców jest 56 kcal (dla porównania – w czarnych to 81 kcal).

Wszystkie porzeczki są źródłem boru i jodu – pierwiastków, które wspierają układ immunologiczny u dzieci i dorosłych. Dużo w nich też siarki i cynku, czyli związków, które poprawiają stan skóry, włosów i paznokci.

Jak jeść porzeczki?

Porzeczki można podawać dzieciom od dziewiątego miesiąca życia. W sezonie letnim najlepiej korzystać ze świeżych owoców. Warto użyć porzeczek jako bazy do różnych przetworów. Jesienią i zimą szczególnie może się przydać sok czy syrop z porzeczek. W okresie infekcji pomoże wzmocnić odporność i uporać się z objawami przeziębienia czy grypy. Można podawać je dzieciom przy problemach trawiennych – pomogą na zaparcia czy bóle brzucha.

 

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Kuchnia
Kuchnia

Wołowina od krów karmionych trawą - czym się wyróżnia?

Wołowina od krów karmionych trawą - czym się wyróżnia?

Obecność mięs w diecie Wołowina to jedno ze zdrowszych mięs. Walorów prozdrowotnych ma jeszcze więcej, gdy pochodzi od krów karmionych trawą, a nie wysoko wydajną paszą (kukurydza, soją). Czy jednak takie mięso jest w ogóle dostępne? Gdzie szukać danych...

Kuchnia

Zobacz, jakie produkty są bogate w witaminę C

Zobacz, jakie produkty są bogate w witaminę C

Czerwona papryka Kubek posiekanej czerwonej papryki zawiera trzykrotnie więcej witaminy C niż ta sama ilość pomarańczy. Znajdziemy tam 190,3 mg tego związku. Kiwi Kubek kiwi to potężne źródło witaminy C, która znajduje się tam w ilości 166,9 mg. Zielona...

Kuchnia

Mleko z masłem, miodem i czosnkiem - właściwości, przepis

Mleko z masłem, miodem i czosnkiem - właściwości, przepis

Napój na przeziębienie Większości z nas przeziębienie kojarzy się z nieprzyjemnie pachnącym napojem, który rodzice przygotowywali nam w dzieciństwie, by szybko zwalczyć objawy infekcji. Mleko, masło, miód i rozgnieciony czosnek - czyli składniki leczniczej...

Kuchnia

Naturalne źródła cynku

Naturalne źródła cynku

Cynk spełnia ważne funkcje w organizmie Cynk odgrywa zaskakująco wiele ról w naszym organizmie. Wspomaga on aktywność enzymów, produkcję limfocytów T i ma działanie przeciwutleniające. Pomimo tego, że cynk występuje w wielu pokarmach, jego niedobór zdarza...

Kuchnia

Sprawdzone zdrowotne właściwości octu jabłkowego

Sprawdzone zdrowotne właściwości octu jabłkowego

Zdrowy ocet jabłkowy Ocet jabłkowy to składnik obecny w gospodarstwach domowych od wielu lat. W czasach starożytnych był on z powodzeniem wykorzystywany do leczenia wielu problemów zdrowotnych. Poznaj cenne dla zdrowia właściwości octu jabłkowego. Jest...

Kuchnia

Te przyprawy możesz podawać dzieciom

Te przyprawy możesz podawać dzieciom

mięs, sałatek oraz dań na bazie roślin strączkowych. Bazylia Aromatyczne liście bazylii kojarzą się z kuchnią włoską. Warto jednak wiedzieć

Kuchnia

7 zdrowych produktów z zaskakującymi efektami ubocznymi

7 zdrowych produktów z zaskakującymi efektami ubocznymi

Kolendra Ludzie dzielą się na dwie grupy: tych, którzy uwielbiają kolendrę i tych, którzy jej nienawidzą. Dlaczego kolendra smakuje wyśmienicie dla tych pierwszych, a jak mydło dla drugich? Genetyka może mieć w tym swój udział, gdyż badania pokazały,...

Kuchnia

8 najlepszych letnich owoców i warzyw

8 najlepszych letnich owoców i warzyw

Truskawki Są one doskonałym źródeł błonnika i witaminy C - 8 truskawek dostarcza jej więcej niż pomarańcza. Owoce te są także bogate w przeciwutleniacze. Szpinak Szpinak jest niezwykle korzystnym dla organizmu warzywem, które dostarcza mnóstwo błonnika,...

Kuchnia

Wypróbuj 11 przepisów na dania bogate w wapń

Wypróbuj 11 przepisów na dania bogate w wapń

Grillowane sardynki z sosem aioli Sardynki są małe, jednak to giganty, jeśli chodzi o wapń, tłuszcze przyjazne sercu oraz intensywny smak. Wypróbuj świeże sardynki przyrządzone na grillu, które będą pyszną wędzoną przystawką. Do tego przygotuj sos aioli,...

Kuchnia

Wypróbuj 9 sprawdzonych przepisów na pomidory

Wypróbuj 9 sprawdzonych przepisów na pomidory

Hiszpański sos romesco Podsmażanie pomidorów wyciąga z nich słodycz i smak, co jest kluczem do tego pikantnego sosu z Hiszpanii. Powoli opiekaj kilka sztuk pomidorów w piekarniku z główką czosnku. Następnie wrzuć je do blendera z migdałami oraz oliwą...