Akrylamid - wpływ na organizm, występowanie, przepis na zdrowe frytki

Akrylamid to tajemnicza substancja, która znajduje się w co trzecim produkcie spożywczym. Powstaje podczas obróbki cieplnej, w trakcie smażenia, pieczenia i grillowania. O obecności tego związku informuje przyjemny aromat i lekko brązowy kolor na powierzchni produktu. Okazuje się, że akrylamid ma negatywny wpływ na stan zdrowia i może być odpowiedzialny nawet za nowotwory.

Akrylamid wytwarza się między innymi w procesie smażenia, pieczenia i grillowania. W dużej ilości znajduje się we frytkach i przetworzonych produktach. Akrylamid wytwarza się między innymi w procesie smażenia, pieczenia i grillowania. W dużej ilości znajduje się we frytkach i przetworzonych produktach.
Źródło zdjęć: © 123rf
Paula Komendarczuk

Akrylamid - co to jest?

Akrylamid to organiczny związek chemiczny z grupy amidów, który jest wykorzystywany w produkcji farb, lakierów, klejów i zapraw murarskich. Powstaje w wyniku reakcji aminokwasów i cukrów w temperaturze powyżej 120 stopni Celsjusza.

Akrylamid w żywności wytwarza się w wyniku reakcji Maillarda podczas smażenia, pieczenia, prażenia, grillowania, tostowania i suszenia. Efektem reakcji jest przyjemny aromat i brązowienie powierzchni produktów, na przykład skórki chleba.

Czynniki, które wpływają na powstanie akrylamidu to temperatura, czas obróbki cieplnej, a także zawartość aminokwasów i węglowodanów w pokarmie. Szacuje się, że ten związek chemiczny jest obecny w co trzecim produkcie spożywczych.

Groźny akrylamid. Co warto o nim wiedzieć?

Po spożyciu przekształca się w wątrobie w toksyczny glicynamid, który jest odpowiedzialny między innymi za stres oksydacyjny, zaburzenia przewodzenia nerwowego i pracy mięśni oraz problemy z płodnością.

Akrylamid jest rakotwórczy?

Akrylamid w 1994 roku został wpisany na listę substancji potencjalnie rakotwórczych dla ludzi. W 2002 roku pojawiły się doniesienia o obecności związku w żywności. Od tego momentu rośnie ilość badań, dotyczących jego wpływu na zdrowie.

Testy na szczurach i myszach udowodniły, że akrylamid przyczynia się do rozwoju raka, między innymi tarczycy, nadnerczy, płuc, skóry, mózgu i rdzenia kręgowego.

Badania na ludziach nie są tak jednoznaczne, ponieważ nie jest możliwe przeprowadzenie wiarygodnej i jednocześnie etycznej analizy. Nikt nie zgodzi się na przyjmowanie potencjalnie rakotwórczej substancji, która może negatywnie wpłynąć na zdrowie.

Obecnie testy opierają się na ankietach, dotyczących komponowania diety i sposobu przygotowywania posiłków. Wyniki międzynarodowych prac badawczych są różne, jedne udowadniają wpływ akrylamidu na rozwój raka, a inne temu zaprzeczają.

Pewne jest jednak, że korzystne dla zdrowia będzie ograniczenie spożywania tego związku chemicznego. W 2001 roku Komitet Naukowy ds. Toksyczności, Ekotoksyczności i Środowiska (SCTEE) jednoznacznie stwierdził, że nadmierna konsumpcja akrylamidu ma związek z rozwojem nowotworów jajnika, endometrium, trzustki, piersi i przełyku.

Warto pamiętać, że związek jest też wdychany z powietrzem w trakcie obróbki cieplnej pokarmu i również w ten sposób stanowi zagrożenie.

Wpływ akrylamidu na organizm

Poza uznaniem właściwości rakotwórczych akrylamidu zauważono, że długotrwały kontakt z tą substancją może spowodować:

  • uszkodzenia zakończeń nerwowych,
  • osłabienie kończyn,
  • mrowienie i drętwienie kończyn,
  • drgawki,
  • problemy z koordynacją ruchową,
  • problemy z utrzymaniem równowagi,
  • zaburzenia neurologiczne,
  • mutacje genów.

Wpływ akrylamidu na dzieci

Dzieci są narażone na akrylamid od momentu poczęcia. Udowodniono obecność tego związku chemicznego w łożysku (2 ng/ml) oraz mleku matki (5 ng/ml). Toksyczna substancja znajduje się w organizmie malucha już w czasie ciąży.

Wraz z upływem czasu dziecko spożywa coraz większe ilości akrylamidu wraz z pożywieniem. W dużym stężeniu jest on obecny między innymi w słoiczkach dla dzieci, kaszkach zbożowych, biszkoptach i chrupkach kukurydzianych.

Produkty tego typu są częste spożywane przez najmłodszych od momentu rozszerzenia diety. Zbyt duży poziom akrylamidu na kilogram masy ciała zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworu i wielu innych problemów zdrowotnych.

Warto pamiętać, że nieumiejętne przygotowywanie posiłków, częste podawanie dzieciom frytek i przetworzonych produktów zwiększa stężenie toksycznego związku, który może mieć wpływ na stan zdrowia i kondycję organizmu.

Zawartość akrylamidu w żywności

Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ilość akrylamidu w pożywieniu wynosi od 30 do 4700 mikrogramów na kilogram.

W Europie jego spożycie sięga 0,14-1,31 mikrograma na kilogram masy ciała w ciągu dobry. W Polsce jest ono szczególnie wysokie u dzieci i nastolatków.

Związek chemiczny znajduje się w produktach po obróbce termicznej, ale również w tych zawierających L-asparaginę, takich jak ziarna kakaowca, nasiona zbóż czy szparagi.

Zdecydowanie większą ilość akrylamidu zawierają produkty przemysłowe i te dostępne w restauracjach. Te same dania przygotowywane w domu mają o wiele niższy poziom tego związku.

Jak ograniczyć ilość akrylamidu w żywności?

Akrymalid jest obecny w wielu produktach, które spożywamy na co dzień. Warto zwrócić uwagę na sposób przygotowywania posiłków i wyeliminować kilka błędów. Metody na zmniejszenie poziomu akrylamidu w pożywieniu to:

  • zastąpienie kawy rozpuszczalnej kawą parzoną z ziaren,
  • gotowanie zamiast smażenia,
  • skrócenie czasu smażenia, pieczenia i grillowania,
  • zmniejszenie temperatury pieczenia,
  • pieczenie produktów do lekkiego zarumienia,
  • używanie ziemniaków o niskiej zawartości cukru,
  • przechowywanie ziemniaków w temperaturze pokojowej przed smażeniem lub pieczeniem,
  • zrezygnowanie z mąki pszennej,
  • zmienienie środka spulchniającego w wyrobach piekarskich.

Przepis na zdrowe frytki

Frytki to jedno z popularniejszych i najbardziej niezdrowych dań z ziemniaków. Zawierają od 15 do 30 procent tłuszczu, chłoną go gdy temperatura nie jest odpowiednio wysoka.

Podczas procesu smażenia w ziemniakach wytwarzają się duże ilości akrylamidu, a w tłuszczu powstają szkodliwe nadtlenki, polimery i izomery. 100 gram frytek to około 300 kalorii i 200 mg soli.

Na szczęście ilość akrylamidu we frytkach mozna obniżyć za pomocą kilku sposobów. Jak zrobić zdrowe frytki?

Składniki:

  • ziemniaki,
  • olej ryżowy,
  • sól.

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na równe paski, które następnie płuczemy pod bieżącą wodą. Wkładamy je do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez kilka minut, tak by jeszcze lekko twarde.

Odcedzamy frytki, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie posypujemy solą i ulubionymi przyprawami, na przykład tymiankiem lub ziołami prowansalskimi.

Równie smaczne będą jedynie z dodatkiem soli. Frytki smarujemy cienką warstwą oleju i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Czas pieczenia zależy od rodzaju ziemniaków, po upieczeniu powinny być chrupiące i lekko złote.

Wybrane dla Ciebie
Kreatywność nie ma ograniczeń. Kort tenisowy zamieniony w Świąteczną Strefę Zabawy
Kreatywność nie ma ograniczeń. Kort tenisowy zamieniony w Świąteczną Strefę Zabawy
"Survival rodzicielski". Zakupy z dziećmi bywają wyzwaniem. Jak sobie z tym radzić?
"Survival rodzicielski". Zakupy z dziećmi bywają wyzwaniem. Jak sobie z tym radzić?
Rodzice i dzieci mijają się w rozmowie. Kampania Mów Do Mnie #TokTuMi pokazuje skalę problemu
Rodzice i dzieci mijają się w rozmowie. Kampania Mów Do Mnie #TokTuMi pokazuje skalę problemu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu