Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Mgr Katarzyna Patyk
6 z 7Zupa - z czym to się je?
Najczęstszy dodatek do zup to makaron, lane kluski i [ryż](http://fitness.wp.pl/19433,ryz-praktyczna-roslina-ktora-pomaga-schudnac ?utm_source=parenting&utm_medium=article-links&utm_campaign=traffic-redirection). Są to produkty sycące, a jeśli pochodzą z dobrego źródła – również zdrowe. By jednak nieco urozmaicić codzienny posiłek i nadać swoim zupom odmiennego charakteru, warto sięgnąć po nasiona quinoa (kosmosa ryżowa) lub tak ostatnio popularne – nasiona chia. Doskonale zagęszczają zupę, a ponadto są sycące i zdrowe. Dostarczają organizmowi sporą dawkę składników odżywczych (m.in. błonnika). By zachowały swoją prozdrowotną wartość, warto gotować je osobno, dodając do zupy dopiero pod sam koniec jej gotowania.