Zupa z cebulą
Zupa cebulowa to danie dla prawdziwych fanów. Charakterystyczny smak i aromat cebuli, wzbogaconej bulionem i przyprawami sprawiają, że spróbować dania powinien każdy. Poniżej podajemy prosty i smaczny zarazem przepis na zupę z cebulą w roli głównej.
Składniki:
- 6 dużych cebul,
- 6 łyżek masła,
- łyżka mąki,
- 1,5 l wywaru warzywnego,
- 4 kromki bułki,
- 5 dag sera ementalera,
- szklanka białego wytrawnego wina,
- łyżka tymianku,
- listek laurowy,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Cebule obierz, pokrój w cienkie plasterki. Duś na maśle, aż staną się miękkie i przezroczyste. Dodaj tymianek i listek laurowy. Duś na małym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie zwiększ ogień, by kolor cebuli stał się złotobrązowy. Wlej wino i mieszaj, a gdy płyn odparuje, wlej gorący wywar. Zupę gotuj na małym ogniu mniej więcej 20 minut, zdejmując z wierzchu tworzącą się pianę. Przypraw solą i pieprzem. Z bułki zrób grzanki. Kromki posmaruj z obu stron masłem i zapiecz w piekarniku albo zrumień w tosterze. Zupę nalej do żaroodpornych miseczek, na wierzchu połóż grzankę i posyp grubą warstwą sera. Piecz w temperaturze 190°C, aż ser się zrumieni.
Wartość odżywcza 1 porcji ( 150 g): | |
---|---|
Kalorie | 290,05 kcal |
Białka | 17,83 g |
Węglowodany | 14,86 g |
Tłuszcze | 17,62 g |
Błonnik | 2,51 g |
Komentarz:
Podobnie jak czosnek, cebula należy do rodziny liliowatych i posiada wiele wartości odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawiera przede wszystkim olejki lotne, witaminy, pektyny, a także flawonoidy. Warzywo to działa bakteriobójczo, moczopędnie oraz korzystnie wpływa na układ trawienny. Jest szczególnie polecane dla osób cierpiących z powodu nadciśnienia tętniczego, gdyż wpływa na jego obniżenie. Z tego też powodu pomaga w zapobieganiu wielu chorobom serca. Dieta bogata w cebulę dostarcza organizmowi witamin: E, B1, B2, B6, C, oraz minerałów – potasu, magnezu, wapnia, sodu czy cynku. Oprócz tego, że ma charakterystyczny smak, cebula to istna bomba zdrowotna.