Zdrowe i smaczne grillowanie w 7 prostych krokach
1 z 8Sekrety marynaty
Na pewno słyszałeś, że w czasie grillowania wydzielają się szkodliwe substancje rakotwórcze. Tłuszcz spływający na rozgrzany węgiel sprawia, że ulatniają się groźne związki.
Właśnie dlatego warto znać kilka zasad, dzięki którym zmniejszymy ryzyko niebezpiecznych chorób. Jedną z metod ograniczenia ilości kancerogenów jest marynowanie mięsa.
Potwierdzili to naukowcy z Uniwersytetu w Kansas, którzy zamarynowali steki w trzech różnych mieszankach ziół i przypraw. Następnie zbadali grillowane mięso i odkryli, że dzięki temu ilość substancji rakotwórczych zmniejszyła się z 88 proc. do 57 proc.
Marynata z oleju, octu, ziół i aromatycznych przypraw tworzy na mięsie swego rodzaju barierę pomiędzy [białkiem](http://fitness.wp.pl/19382,gdzie-mozemy-znalezc-bialko%20 ?utm_source=parenting&utm_medium=article-links&utm_campaign=traffic-redirection) z mięsa a żarem.
Specjaliści podejrzewają, że szkodliwość grillowania zmniejsza się również dzięki antyoksydantom znajdującym się w składnikach zalewy.
Czego użyć do marynowania? Przede wszystkim oleju dobrej jakości, soku cytrynowego (lub octu winnego) oraz świeżych ziół. Najbardziej polecane to rozmaryn, tymianek, szałwia. Warto również wzbogacić marynatę czosnkiem oraz przyprawami. Nie wcieraj jej zbyt mocno, bo zniszczysz naturalną strukturę mięsa, przez co stanie się mniej smaczne.
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO