Trwa ładowanie...

Zdrowe dziecko - jeszcze nienarodzone, a już bezpieczne

Avatar placeholder
07.02.2014 14:44
Zdrowe dziecko - jeszcze nienarodzone, a już bezpieczne
Zdrowe dziecko - jeszcze nienarodzone, a już bezpieczne

Ciąża jest unikalnym czasem, w którym możesz zadbać o przyszłe zdrowie swojego dziecka. W czasie tych 9 miesięcy, gdy maluch jest zdany na Ciebie i całkowicie od Ciebie zależny, powinnaś zwrócić wyjątkową uwagę na to, co jesz. W komponowaniu diety z pewnością pomogą zalecenia Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego oraz Polskiej Grupy Ekspertów. Zgodnie z ich rekomendacjami kobiety w ciąży powinny szczególnie zadbać o dodatkową suplementację kwasu DHA. Najlepiej, jeśli pochodzi on z naturalnego, wolnego od zanieczyszczeń źródła, jakim są algi morskie. Tylko takie DHA odpowiednio wpływa na zdrowy rozwój dziecka już od poczęcia. Niestety, w zdecydowanej większości przypadków, DHA nie występuje w wystarczających ilościach w diecie kobiet w ciąży. Dlaczego o DHA powinna wiedzieć każda mama?

spis treści

1. Czym jest DHA i co zyska dziecko dzięki Twojej decyzji?

DHA (kwas dokozaheksaenowy) z grupy omega-3, jego korzystny wpływ na zdrowie dziecka już od poczęcia został wielokrotnie potwierdzony w badaniach naukowych. Bezpiecznym, czystym i wolnym od zanieczyszczeń źródłem DHA są algi, popularnym z kolei ryby morskie. Te ostatnie jednak z uwagi na obecność szkodliwych dla kobiet w ciąży, matek karmiących i dzieci substancji toksycznych nie są zalecane przez ekspertów. Ich spożycie w tej grupie konsumentów może doprowadzić do wielu powikłań, a w efekcie pogorszenia stanu zdrowia.

2. Na co wpływa DHA z alg suplementowany w ciąży?

Po pierwsze - mocna odporność i zdrowe serce.

Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 2"

Częstotliwość i czas trwania przeziębień oraz innych chorób w tym m.in. chorób górnych dróg oddechowych u niemowląt można zmniejszyć, dzięki codziennej suplementacji kwasu DHA z alg. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez zespół ekspertów amerykańskiego środowiska medycznego u dzieci mam, które już w czasie ciąży uzupełniły swoją dietę w kwas DHA z alg, zaobserwowano mniej o 24% przypadków objawów przeziębienia w okresie 1. miesiąca życia. Przyjmowanie DHA z alg o 14% skróciło czas choroby u trzymiesięcznych maluchów, a u sześciomiesięcznych niemowląt skróciło czas trwania gorączki o 20%. Sześciomiesięczne pociechy krócej borykały się z trudnościami w oddychaniu, czas ten zmniejszył się aż o 56%. Warto wiedzieć, że przyjmowanie czystego DHA z alg wzmacnia serce płodu i wpływa na jego prawidłowy rozwój jeszcze przed urodzeniem.

Po drugie - silny układ nerwowy i dobry wzrok.

Według opinii - światowej sławy dr Carlosa Lifschitza* - pediatry i gastroenterologa dziecięcego z ponad 40-letnim stażem: „Aktualne badania naukowe, prowadzone przez środowiska medyczne w Stanach Zjednoczonych potwierdzają, że niedobór DHA prowadzi do słabszego rozwoju mózgu, a w konsekwencji funkcji poznawczych i zachowania u dzieci. Jego niedostateczna ilość może być przyczyną gorszej pamięci, zaburzeń zdolności czytania i zmian emocjonalnych”. Wprowadzenie do diety kwasu DHA jeszcze w czasie ciąży wspiera zapobieganie wadom wzroku u malucha. Jest to ważny składnik budulcowy siatkówki oka, stanowi 95% wszystkich kwasów omega-3 w niej obecnych. Odżywia, chroni, wzmacnia jej struktury komórkowe i ma działanie przeciwzapalne.

Po trzecie - zmniejszone ryzyko astmy i alergii oraz lepsze parametry urodzeniowe.

Wzbogacając dietę w kwas DHA z alg, mama może zredukować ryzyko wystąpienia astmy i alergii u swojej pociechy po przyjściu na świat nawet o ponad 70%. Suplementacja tego kwasu w czasie ciąży poprawia także parametry urodzeniowe dziecka i skraca czas jego pobytu na oddziale szpitalnym, jeśli do przedwczesnego porodu dojdzie.

Po czwarte - zmniejszone ryzyko przedwczesnego porodu.

Prof. Susan Carlson jest autorką badań, które stały się tematem dyskusji wielu środowisk medycznych. Wykazały one, że w grupie kobiet, które w czasie trwania ciąży nie otrzymywały ok. 500 mg DHA z alg dziennie, liczba przedwczesnych porodów była 8 razy większa, niż w grupie, która czyste DHA z alg przyjmowała. Zespół prof. Carslon dowiódł także, że DHA z alg podawane kobietom spodziewającym się dziecka może poza wsparciem prawidłowego przebiegu ciąży zmniejszyć ryzyko przedwczesnego porodu o ponad 85 procent! Badania te każdej przyszłej mamie dają nadzieję na urodzenie zdrowego dziecka, nieobciążonego bagażem wcześniactwa.

Wiedząc, jak ważne dla rozwoju Twojego dziecka jest DHA, powinnaś poznać jego najlepsze źródło i ilość, którą eksperci zalecają przyjmować kobietom w ciąży.

3. Mamo z myślą o Tobie i dziecku, eksperci rekomendują

Najlepszym źródłem DHA w diecie kobiet ciężarnych, matek karmiących i dzieci są algi morskie. Kwas z nich pochodzący jest wysokiej jakości, nie jest zanieczyszczony metalami ciężkimi, które są szczególnie niebezpieczne dla przyszłej mamy i dziecka substancjami. Takiej gwarancji nie daje DHA z ryb, które żyjąc w zanieczyszczonych wodach mogą zawierać toksyny szkodzące zdrowiu tej szczególnie wrażliwej grupy. Dbając więc o bezpieczeństwo kobiet ciężarnych i karmiących oraz dzieci, Polska Grupa Ekspertów, Polskie Towarzystwo Ginekologiczne, Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Światowa Organizacja Zdrowia zalecają stosowanie w tej grupie DHA którego źródłem są algi.

Suplementacja minimum 400 mg dziennie czystego DHA z alg może przynieść rzeczywiste korzyści zdrowotne. Według zaleceń Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego. przygotowanych z myślą o kobietach ciężarnych i karmiących, ilość kwasu DHA z alg w przypadku tej grupy nie powinna być mniejsza niż 500 mg dziennie. Eksperci PTG podkreślają, że w sytuacji wystąpienia ryzyka przedwczesnego porodu ilość ta powinna osiągać nawet 1000 mg DHA dziennie.

Przyszła mama codziennie staje przed wyzwaniem, jakim jest zdrowie jej nienarodzonej jeszcze pociechy. Może mu sprostać stosując odpowiednią suplementację DHA z alg, który dzięki swoim unikalnym właściwościom, wpływa korzystnie zarówno na jej zdrowie i na prawidłowy rozwój dziecka. To wielka, choć jeszcze niedoceniona szansa, przed którą stoi współczesna medycyna i jej wyjątkowy pacjent – dziecko, które dzięki odpowiedniej profilaktyce może przyjść na świat zdrowe, w wyznaczonym terminie i cieszyć się prawidłowym rozwojem w dalszym życiu.

  • dr Carlos Liftschitz, Konsultant na Oddziale Pediatrycznej Gastroenterologii w Italiano Hospital w Buenos Aires (Argentyna), były profesor Baylor College of Medicine. Gastroenterolog i pediatra dziecięcy posiadający ponad 40-letni staż oraz będący autorem 60 prac naukowych. Zainteresowania naukowe: nietolerancja pokarmowa i problemy żywieniowe dzieci. Recenzent wielu czasopism naukowych, między innymi: Journal of Pediatrics, Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, Pediatrics oraz Pediatric Research.

**prof. Susan Carlson - prof. wydziału Dietetyki, Żywienia i Pediatrii Uniwersytetu Medycznego w Kansas, a także profesor Uniwersytetu Missouri-Kansas City. Zajmuje się badaniami nad kwasem DHa oaz jego działaniem w okresie ciąży. Od 2012 roku jest honorowym członkiem Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego. Założycielka Międzynarodowego Towarzystwa Badań nad Kwasami Tłuszczowymi i Lipidami (ISSFAL).

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze