Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Ewa Kozłowska
6 z 8Mit 4: Dzieci z celiakią mogą jeść niewielkie ilości glutenu
Nawet jeśli skutki spożywania glutenu u dzieci chorych na celiakię nie występują od razu, bardzo groźne konsekwencje kliniczne mogą pojawić się po kilku latach. Osoby z celiakią muszą bezwzględnie unikać glutenu. Pizza, białe pieczywo, płatki śniadaniowe etc. - w tych i wielu innych produktach występuje gluten. Niestety jest on również ukryty w takich, które o to nie podejrzewamy.
Jak się przed nim uchronić? Należy dokładnie czytać etykiety produktów, które kupujesz – tylko wtedy unikniesz błędu i poważnych konsekwencji dla swojego zdrowia. Jeśli u twojego dziecka zdiagnozowano celiakię – musisz być jeszcze bardziej czujny.
Przeczytaj również: Zamiast na nadwagę, leczą dzieci na hashimoto