Włoski sos

Sos pomidorowo-serowy jest typowy dla kuchni włoskiej. Ta z kolei jest jedną z dwóch najbardziej popularnych kuchni europejskich, obok kuchni francuskiej.

Składniki:

  • 150 ml oliwy z oliwek,
  • biały ser,
  • sos pomidorowy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól.

Zobacz film: "Kuchnia dla zajętych. Błyskawiczne zdrowe dania w 15 min"

Sos włoski
Sos włoski

Kuchnia włoska charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak oregano, bazylia,...

zobacz galerię

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i smaż, aż się zeszkli. Potem dodaj posiekany czosnek. Następnie wlej na patelnię sos pomidorowy i trochę wody. Duś przez kilka minut, po czym dopraw przyprawami, gałką i posól. Na sam koniec dodaj białego sera, wymieszaj i trzymaj na ogniu przez 10 minut. Podawaj na gorąco.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 442,92 kcal
Białka 3,68 g
Węglowodany 3,57 g
Tłuszcze 47,79 g
Błonnik 0,85 g

Komentarz:

Kuchnia włoska bazuje na kilku prostych zasadach. Pierwszą z nich jest stosowanie w dużej ilości przypraw, takich jak estragon, bazylia, pieprz, tymianek, rozmaryn, czy oregano. Drugą – używanie parmezanu, oliwy, oliwek, pomidorów, cebuli i czosnku. Do najbardziej charakterystycznych specjalności kuchni włoskiej należą potrawy rybne, mączne i oparte na owocach morza. Najsławniejsze potrawy to pizza, pasty i sosy wszelkiego rodzaju.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!