Włoski sos

Sos pomidorowo-serowy jest typowy dla kuchni włoskiej. Ta z kolei jest jedną z dwóch najbardziej popularnych kuchni europejskich, obok kuchni francuskiej.

Składniki:

Polecane wideo:

  • 150 ml oliwy z oliwek,
  • biały ser,
  • sos pomidorowy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól.
Sos włoski

Kuchnia włoska charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, a także...

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i smaż, aż się zeszkli. Potem dodaj posiekany czosnek. Następnie wlej na patelnię sos pomidorowy i trochę wody. Duś przez kilka minut, po czym dopraw przyprawami, gałką i posól. Na sam koniec dodaj białego sera, wymieszaj i trzymaj na ogniu przez 10 minut. Podawaj na gorąco.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 442,92 kcal
Białka 3,68 g
Węglowodany 3,57 g
Tłuszcze 47,79 g
Błonnik 0,85 g

Komentarz:

Kuchnia włoska bazuje na kilku prostych zasadach. Pierwszą z nich jest stosowanie w dużej ilości przypraw, takich jak estragon, bazylia, pieprz, tymianek, rozmaryn, czy oregano. Drugą – używanie parmezanu, oliwy, oliwek, pomidorów, cebuli i czosnku. Do najbardziej charakterystycznych specjalności kuchni włoskiej należą potrawy rybne, mączne i oparte na owocach morza. Najsławniejsze potrawy to pizza, pasty i sosy wszelkiego rodzaju.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Sosy
Sosy

Sos do pizzy

Sos do pizzy

Sos do pizzy to mieszanka, którą smaruje się najczęściej ciasto, zanim położy się główne składniki. Jednak można także używać sosu jako dodatku do pizzy.

Sosy

Dlaczego warto jeść ketchup?

Dlaczego warto jeść ketchup?

Sos do wszystkiego Lubią go i dzieci, i dorośli. Wyśmienicie smakuje z jajecznicą, na serowej kanapce, dodany do mięsa i marynat. Sos pomidorowy (...) może zamiast wersji sklepowej lepiej wykonać taki sos...

Sosy

Sos z żurawiny

Sos z żurawiny

Żurawina to drobne, wiecznie zielone krzewy z drobnymi, czerwonymi i cierpkimi w smaku owocami. Owoce żurawiny są bogatym źródłem witamin: C, A, B1, B2, PP, pektyn, błonnika, węglowodanów, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, potasu, jodu oraz substancji...

Sosy

Sos imbirowy

Sos imbirowy

Surowy imbir dodaje świeżości i pikantności. Suszony bardziej nadaje się do słodkich potraw. Doskonale komponuje się z innymi korzennymi przyprawami - zielem angielskim, liściem laurowym, goździkami, gałką muszkatołową i pieprzem.

Sosy

Sos orzechowy

Sos orzechowy

Sos orzechowy jest idealnym dodatkiem do mięs grillowanych oraz grzanek. Nadaje się także do sałatek warzywnych. Ponadto orzechy ziemne (...) orzechowego, 1 szklanka bulionu drobiowego, 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej, pieprz kajeński, biały...

Sosy

Sos ogórkowy

nawet w postaci sosu ogórkowego są bardzo smaczne i, przede wszystkim, zdrowe. Głównie dlatego, że znajdziemy w nich bardzo dużą ilość wody. Oprócz niej ogórek

Sosy

Sos z awokado

Sos z awokado

Awokado, które jest głównym składnikiem tego przepisu na sos, jest ciekawym owocem, który w Polsce staje się coraz powszechniejszy. Oprócz (...) witaminy C i E, a także cennego kwasu foliowego. Awokado jest świetnym zastępnikiem majonezu...

Sosy

Pomarańczowy sos z imbirem

Charakterystyczny smak temu przepisowi na pomarańczowy sos nadaje, oprócz głównego owocu, imbir. W krajach azjatyckich to podstawowy dodatek (...) pokrojony na plasterki i gotuj do momentu, aż uzyskasz 1/2 szklanki sosu....

Sosy

Sos awokado

Sos awokado

Awokado posiada także ogromną wartość odżywczą. Świetnie wpływa na kondycję naszego wzroku. Awokado jest świetnym zastępnikiem majonezu i masła, dobrze komponuje się w sałatkach lub sosach do mięs.

Sosy

Orzechowy sos

Orzechowy sos

Orzechy są najlepszym źródłem witaminy E, która działa jak ochraniacz nerwów i poprawiający odporność przeciwutleniacz. Orzechy zajmują czołowe miejsce wśród pokarmów zapobiegających chorobom serca.