Włoski sos
Sos pomidorowo-serowy jest typowy dla kuchni włoskiej. Ta z kolei jest jedną z dwóch najbardziej popularnych kuchni europejskich, obok kuchni francuskiej.
Składniki:
- 150 ml oliwy z oliwek,
- biały ser,
- sos pomidorowy,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 cebula,
- 2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- sól.
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i smaż, aż się zeszkli. Potem dodaj posiekany czosnek. Następnie wlej na patelnię sos pomidorowy i trochę wody. Duś przez kilka minut, po czym dopraw przyprawami, gałką i posól. Na sam koniec dodaj białego sera, wymieszaj i trzymaj na ogniu przez 10 minut. Podawaj na gorąco.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 442,92 kcal |
Białka | 3,68 g |
Węglowodany | 3,57 g |
Tłuszcze | 47,79 g |
Błonnik | 0,85 g |
Komentarz:
Kuchnia włoska bazuje na kilku prostych zasadach. Pierwszą z nich jest stosowanie w dużej ilości przypraw, takich jak estragon, bazylia, pieprz, tymianek, rozmaryn, czy oregano. Drugą – używanie parmezanu, oliwy, oliwek, pomidorów, cebuli i czosnku. Do najbardziej charakterystycznych specjalności kuchni włoskiej należą potrawy rybne, mączne i oparte na owocach morza. Najsławniejsze potrawy to pizza, pasty i sosy wszelkiego rodzaju.