6 z 7Zastosowanie czubrycy
Najpopularniejszymi mieszankami czubrycy jest czerwona i zielona. Ponadto w sklepie możemy też znaleźć czubrycę żółtą, szarą i białą. Różnią się między sobą składem i przeznaczeniem.
Klasyczna czerwona sprawdzi się w daniach kuchni bałkańskiej. Może być dodawana do potraw z roślin strączkowych, wędlin, gęstych zup, np. z soczewicy.
Zielona stosowana jest do przyprawiania sałatek, surówek, serów, sosów, zup jarzynowych i chłodników.
Żółta, ze względu na zawartość kurkumy może być stosowana zamiennie z curry. Będzie idealnym dodatkiem do mięsa kurczaka i indyka.
Szara odmiana czubrycy może być stosowana jako marynata do mięs czerwonych. Wzbogaci też smak gulaszów i zup.
Biała czubryca może być stosowana jako przyprawa do bigosu.
Mieszankę przypraw możemy kupić w dużych sklepach spożywczych albo przez internet. Za 25 g zapłacimy ok. 3,5 zł.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: Objawy zatrzymania wody w organizmie, które musisz znać