7 z 8Witamina D3
Jeszcze kilka lat temu niewiele osób zaprzątało sobie głowę suplementacją wytwarzanej pod wpływem promieni słonecznych witaminy D3. Dziś, gdy naukowcy udowodnili jej dobroczynny wpływ, także na kobietę w ciąży i płód, a jej niedobór występuje u ogromnej rzeszy zarówno ciężarnych, jak i noworodków, większość z pań przyjmuje tran lub inną formę witaminy słońca.
Witamina D3, w połączeniu z wapniem i magnezem, stanowi gwarancję mocnych kości. U rozwijającego się płodu jej suplementacja zapobiega nieprawidłowemu rozwojowi układu kostnego i nieodpowiedniej mineralizacji kości, powstaniu krzywicy oraz rozwojowi cukrzycy typu I i nowotworów. Dzięki niej prawidłowo przebiega także proces przepisywania informacji genetycznej w ponad 200 genach.
Dobrymi źródłami witaminy D są: tran, tłuste ryby (makrela, śledź) oraz przetwory mleczne i jaja. To jednak dla kobiety ciężarnej za mało. Aby dostarczyć organizmowi 800-1000 jednostek witaminy, należy przyjmować suplementy diety.