Trwa ładowanie...
Przejdź na WP

Twoje dziecko ma niskie IQ? Powodem może być spożycie aluminium

Jeśli do przygotowywania potraw dla swojego dziecka używasz aluminiowych patelni i naczyń, prawdopodobnie nieświadomie mu szkodzisz. Jak pokazują wyniki najnowszego badania, w ten sposób możesz przyczynić się do zmniejszenia ilorazu inteligencji (IQ) oraz szkolnych osiągnięć potomka.

Zobacz film: "Przekarmianie dzieci"

Wyniki badania wskazują na to, że kadm jest zabójczy dla naszego układu nerwowego, oraz powoduje urazy nerek, które mają związek z chorobami układu krążenia. Dowiedziono także, że związek ten przyczynia się do powstawania nowotworów.

Zatrucie ołowiem u dzieci wiąże się z urazami mózgu, opóźnieniem umysłowym, mniejszą wydajnością w szkole, zmniejszonymi ogólnymi zdolnościami umysłowymi i innymi negatywnymi skutkami zdrowotnymi.

Naczynia kuchenne z aluminium tworzy się z metalu przeznaczonego na złom, do którego należą również części komputerowe i samochodowe, puszki oraz inne odpady przemysłowe, co stanowi poważne zagrożenie i wcześniej nie badane ryzyko zdrowotne dla milionów ludzi, jak twierdzą autorzy badania.

Używanie przestarzałych i tanich aluminiowych naczyń i patelni może prowadzić do zatrucia ołowiem i innymi związkami wysoce szkodliwymi dla organizmu dziecka
Używanie przestarzałych i tanich aluminiowych naczyń i patelni może prowadzić do zatrucia ołowiem i innymi związkami wysoce szkodliwymi dla organizmu dziecka

"Regularny kontakt z ołowiem i kadmem wynikający z używania aluminiowych naczyń kuchennych może znacząco zmniejszyć iloraz inteligencji i powodować problemy w nauce u dzieci oraz przyczynia się do milionów śmierci spowodowanych chorobą naczyń krwionośnych" - mówi główny autor badania, Jeffrey Weidenhamer z Uniwersytetu Ashland.

Naukowcy zbadali próbki naczyń kuchennych sporządzonych z aluminium wyprodukowanych w 10 krajach rozwijających się. Wyniki pokazują, że ponad jedna trzecia z nich stanowi zagrożenie dla zdrowia z powodu nadmiernej zawartości ołowiu.

Badanie symulowało przyrządzanie potraw poprzez gotowanie kwasowych roztworów w aluminiowych naczyniach przez dwie godziny. Następnie, badacze mierzyli poziom zawartości ołowiu, który wytrącił się w wyniku tej reakcji.

10 produktów, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe
10 produktów, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe [10 zdjęć]

Na surowym mięsie mogą się rozwijać bakterie salmonelli. Z tego względu należy uważać na niedogotowane...

zobacz galerię

Badacze dostrzegli także, że naczynia emitują znaczne ilości aluminium, arszeniku i kadmu. Poziom zawartości aluminium był średnio sześć razy wyższy niż normy ustalone przez WHO, a znaczne ilości kadmu wyciekały z 31 proc. testowanych naczyń.

"Styczność z ołowiem wynikająca z używania tanich naczyń aluminiowych może potencjalnie mieć dużo większe znaczenie dla zdrowia publicznego niż farby bazujące na związkach aluminium i inne dobrze znane źródła zatruć powszechne na całym wiecie" - powiedział Perry Gottesfeld z organizacji "Occupational Knowledge International".

Koniecznie przeczytaj

"Obecność ołowiu w żywności przygotowanej za pomocą tych naczyń może być jednym z czynników przyczyniających się do epidemii zatruć ołowiem, której jesteśmy właśnie świadkami" - stwierdził Gottesfeld. Niedawno przeprowadzone badania w Afryce i Azji pokazują, że poziom stężenia tych związków we krwi pozostaje podniesiony, pomimo zakazu używania paliwa z zawartością ołowiu.

W latach 70. XX wieku, kanadyjski zespół naukowców odnalazł związek między zawartością aluminium w diecie, a zagrożeniem wykształcenia choroby Alzheimera. Wyniki badania wskazywały na wysokie stężenie aluminium w mózgu pacjentów chorych na Alzheimera.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.