5 z 10Cebula i czosnek
Te dwa warzywa stoją na straży odporności na infekcje, a ich antybakteryjne i antywirusowe właściwości trudno przecenić. Cebula i czosnek są bowiem naturalnymi lekarstwami. Zawierają fitoncydy, które działają podobnie jak antybiotyki, czyli zabijają bakterie, wzmacniają organizm, zapobiegają infekcjom. Wspierają leczenie objawów takich jak katar i kaszel.
Cebula i czosnek są bardzo wyraźne w smaku, dlatego nie wszystkie dzieci za nimi przepadają. Jeśli chcesz przemycić te warzywa w daniach, krój je na bardzo małe kawałeczki. Niemowlęciu po 7. miesiącu życia możesz ugotować cebulę w zupie i podać do zjedzenia kilka jej warstw. Ważne, byś robiła to systematycznie i konsekwentnie, wtedy dziecko przyzwyczai się do charakterystycznego smaku zarówno cebuli, jak i czosnku.
W czasie przeziębienia można również przygotować syrop z cebuli lub czosnku.