Szałwia i rozmaryn działają przeciwbólowo
Naukowcy potwierdzili, że bioaktywne substancje znajdujące się w szałwii i rozmarynie redukują stan zapalny i zmniejszają dolegliwości bólowe.
Takimi doniesieniami ze świata naukowego chwalą się naukowcy z Uniwersytetu Salerno (Włochy) oraz Uniwersytetu Friedricha Schillera w Jenie (Niemcy). Pracę na ten temat opublikowano na łamach prestiżowego pisma „British Journal of Pharmacology”. Testy przeprowadzono na myszach i ludzkich komórkach.
Karnozol i kwas karnozolowy to substancje, które hamują aktywność podstawowych enzymów odpowiadających za stan zapalny, ból i gorączkę. Występują właśnie w rozmarynie i szałwii. To dzięki nim zioła to wyróżniają się właściwościami antyoksydacyjnymi. Już kilka lata temu udowodniono, że hamują rozwój komórek kancerogennych, dodatkowo działają na skórę niczym filtr przeciwsłoneczny. Karnozol i kwas karnozolowy wykorzystuje się już na szeroką skalę w kosmetyce, bo substancje te dobrze ujędrniają skórę i działają na nią leczniczo.
Wykazują ponadto działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwalergiczne. Są zdolne zmniejszyć ryzyko rozwoju miażdżycy i cukrzycy. Substancje te doskonale wspomagają leczenie artretyzmu i reumatyzmu, wzmacniają ponadto układ immunologiczny organizmu. Teraz będzie można je stosować również jako naturalne środki przeciwbólowe.
1. Szałwia nie tylko na ból gardła
Szałwię lekarską dawniej najczęściej polecano w czasie infekcji gardła. Płukanie naparem przyniesie dużą ulgę, ale też wspomoże leczenie anginy, zapalenia migdałków i błony śluzowej gardła. Pomoże również w stanach zapalnych przyzębia.
Liście szałwii działają wykrztuśnie, ściągająco, dezynfekująco i wzmacniająco.
Napar z szałwii działa moczopędnie i antyseptycznie (oczyszcza krew), a ponadto hamuje laktację i zmniejsza wydzielanie potu.
2. O, mój rozmarynie!
Rozmaryn również jest powszechnie stosowany w ziołolecznictwie. I to od wielu lat. Doceniono jego pozytywne działanie na układ pokarmowy, rozmaryn bowiem przyspiesza trawienie, pobudza apetyt i poprawia pracę wątroby. Ponadto działa przeciwbólowo, wspomaga układ sercowo-naczyniowy, stymuluje pracę nerek i zapobiega reumatyzmowi. I, podobnie jak szałwia, zwiększa odporność organizmu oraz niszczy chorobotwórcze drobnoustroje.
Zarówno rozmaryn, jak i szałwię docenia się w kuchni. Zioła te nadają potrawom wyrazistego smaku, a ponadto ułatwiają ich trawienie. Z powodzeniem po rośliny te sięga również branża kosmetyczna.
Badania nad dwoma unikalnymi składnikami szałwii i rozmarynu – karnozolem i kwasem karnozolowym – będą rozszerzane. Naukowcy mają nadzieję, że w przyszłości te naturalne substancje zastąpią leki przeciwbólowe i pomogą w terapii chorób zapalnych. Już teraz warto włączyć je do codziennej diety ze względu na liczne właściwości lecznicze.