Szałwia i rozmaryn działają przeciwbólowo

Naukowcy potwierdzili, że bioaktywne substancje znajdujące się w szałwii i rozmarynie redukują stan zapalny i zmniejszają dolegliwości bólowe.

Takimi doniesieniami ze świata naukowego chwalą się naukowcy z Uniwersytetu Salerno (Włochy) oraz Uniwersytetu Friedricha Schillera w Jenie (Niemcy). Pracę na ten temat opublikowano na łamach prestiżowego pisma „British Journal of Pharmacology”. Testy przeprowadzono na myszach i ludzkich komórkach.

Karnozol i kwas karnozolowy to substancje, które hamują aktywność podstawowych enzymów odpowiadających za stan zapalny, ból i gorączkę. Występują właśnie w rozmarynie i szałwii. To dzięki nim zioła to wyróżniają się właściwościami antyoksydacyjnymi. Już kilka lata temu udowodniono, że hamują rozwój komórek kancerogennych, dodatkowo działają na skórę niczym filtr przeciwsłoneczny. Karnozol i kwas karnozolowy wykorzystuje się już na szeroką skalę w kosmetyce, bo substancje te dobrze ujędrniają skórę i działają na nią leczniczo.

Zobacz film: "Jak zacząć gotować z dziećmi? Placuszki bananowo-kokosowe"

Wykazują ponadto działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwalergiczne. Są zdolne zmniejszyć ryzyko rozwoju miażdżycy i cukrzycy. Substancje te doskonale wspomagają leczenie artretyzmu i reumatyzmu, wzmacniają ponadto układ immunologiczny organizmu. Teraz będzie można je stosować również jako naturalne środki przeciwbólowe.  

1. Szałwia nie tylko na ból gardła

Szałwię lekarską dawniej najczęściej polecano w czasie infekcji gardła. Płukanie naparem przyniesie dużą ulgę, ale też wspomoże leczenie anginy, zapalenia migdałków i błony śluzowej gardła. Pomoże również w stanach zapalnych przyzębia.

Liście szałwii działają wykrztuśnie, ściągająco, dezynfekująco i wzmacniająco.

Napar z szałwii działa moczopędnie i antyseptycznie (oczyszcza krew), a ponadto hamuje laktację i zmniejsza wydzielanie potu.

2. O, mój rozmarynie!

Rozmaryn również jest powszechnie stosowany w ziołolecznictwie. I to od wielu lat. Doceniono jego pozytywne działanie na układ pokarmowy, rozmaryn bowiem przyspiesza trawienie, pobudza apetyt i poprawia pracę wątroby. Ponadto działa przeciwbólowo, wspomaga układ sercowo-naczyniowy, stymuluje pracę nerek i zapobiega reumatyzmowi. I, podobnie jak szałwia, zwiększa odporność organizmu oraz niszczy chorobotwórcze drobnoustroje.

123RF: Napar z rozmarynu
123RF: Napar z rozmarynu

Zarówno rozmaryn, jak i szałwię docenia się w kuchni. Zioła te nadają potrawom wyrazistego smaku, a ponadto ułatwiają ich trawienie. Z powodzeniem po rośliny te sięga również branża kosmetyczna.

Badania nad dwoma unikalnymi składnikami szałwii i rozmarynu – karnozolem i kwasem karnozolowym – będą rozszerzane. Naukowcy mają nadzieję, że w przyszłości te naturalne substancje zastąpią leki przeciwbólowe i pomogą w terapii chorób zapalnych. Już teraz warto włączyć je do codziennej diety ze względu na liczne właściwości lecznicze.  

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!