Szałwia i rozmaryn działają przeciwbólowo

Naukowcy potwierdzili, że bioaktywne substancje znajdujące się w szałwii i rozmarynie redukują stan zapalny i zmniejszają dolegliwości bólowe.

Takimi doniesieniami ze świata naukowego chwalą się naukowcy z Uniwersytetu Salerno (Włochy) oraz Uniwersytetu Friedricha Schillera w Jenie (Niemcy). Pracę na ten temat opublikowano na łamach prestiżowego pisma „British Journal of Pharmacology”. Testy przeprowadzono na myszach i ludzkich komórkach.

Polecane wideo:

Karnozol i kwas karnozolowy to substancje, które hamują aktywność podstawowych enzymów odpowiadających za stan zapalny, ból i gorączkę. Występują właśnie w rozmarynie i szałwii. To dzięki nim zioła to wyróżniają się właściwościami antyoksydacyjnymi. Już kilka lata temu udowodniono, że hamują rozwój komórek kancerogennych, dodatkowo działają na skórę niczym filtr przeciwsłoneczny. Karnozol i kwas karnozolowy wykorzystuje się już na szeroką skalę w kosmetyce, bo substancje te dobrze ujędrniają skórę i działają na nią leczniczo.

Wykazują ponadto działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwalergiczne. Są zdolne zmniejszyć ryzyko rozwoju miażdżycy i cukrzycy. Substancje te doskonale wspomagają leczenie artretyzmu i reumatyzmu, wzmacniają ponadto układ immunologiczny organizmu. Teraz będzie można je stosować również jako naturalne środki przeciwbólowe.  

Szałwia nie tylko na ból gardła

Szałwię lekarską dawniej najczęściej polecano w czasie infekcji gardła. Płukanie naparem przyniesie dużą ulgę, ale też wspomoże leczenie anginy, zapalenia migdałków i błony śluzowej gardła. Pomoże również w stanach zapalnych przyzębia.

Liście szałwii działają wykrztuśnie, ściągająco, dezynfekująco i wzmacniająco.

Napar z szałwii działa moczopędnie i antyseptycznie (oczyszcza krew), a ponadto hamuje laktację i zmniejsza wydzielanie potu.

O, mój rozmarynie!

Rozmaryn również jest powszechnie stosowany w ziołolecznictwie. I to od wielu lat. Doceniono jego pozytywne działanie na układ pokarmowy, rozmaryn bowiem przyspiesza trawienie, pobudza apetyt i poprawia pracę wątroby. Ponadto działa przeciwbólowo, wspomaga układ sercowo-naczyniowy, stymuluje pracę nerek i zapobiega reumatyzmowi. I, podobnie jak szałwia, zwiększa odporność organizmu oraz niszczy chorobotwórcze drobnoustroje.

Zarówno rozmaryn, jak i szałwię docenia się w kuchni. Zioła te nadają potrawom wyrazistego smaku, a ponadto ułatwiają ich trawienie. Z powodzeniem po rośliny te sięga również branża kosmetyczna.

Badania nad dwoma unikalnymi składnikami szałwii i rozmarynu – karnozolem i kwasem karnozolowym – będą rozszerzane. Naukowcy mają nadzieję, że w przyszłości te naturalne substancje zastąpią leki przeciwbólowe i pomogą w terapii chorób zapalnych. Już teraz warto włączyć je do codziennej diety ze względu na liczne właściwości lecznicze.  

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Kuchnia
Kuchnia

Zobacz, których produktów najlepiej unikać

Zobacz, których produktów najlepiej unikać

Aspartam Istnieje około 10 000 udokumentowanych przypadków ostrych reakcji na aspartam. Podejrzewa się jego związek z migreną, pogorszeniem wzroku, depresją i rakiem mózgu. W związku z tym unikajcie sztucznych słodzików. Puszkowane jedzenie Puszkowane...

Kuchnia

10 niezwykłych pomysłów na użycie bazylii

10 niezwykłych pomysłów na użycie bazylii

Herbata Dodaj 3 łyżki bazylii do dzbanka na herbatę i zalej wrzącą wodą. Pozwól herbacie zaparzać się przez 5 minut. Następnie możesz oddzielić liście przez sitko, a wywar osłodzić miodem. Udekoruj domowy makaron Dodaj nieco świeżej bazylii do ciasta...

Kuchnia

Jedzenie, które zwalczy wiosenną alergię

Jedzenie, które zwalczy wiosenną alergię

Przyprawy Aby zwalczyć stan zapalny w organizmie, wskazane jest stosowanie takich przypraw, jak imbir i kurkuma. Jest to świetna wiadomość dla osób cierpiących na alergię, ponieważ wiele dolegliwości - m.in. ból zatok - powodowanych jest właśnie odpowiedzią...

Kuchnia

Kiwi - smaczny, cenny i zdrowy owoc

Kiwi - smaczny, cenny i zdrowy owoc

Cenne kiwi z doliny Jangcy Zielny, smaczny i zdrowy. Kiwi, czyli owoc aktinidii, pochodzi z doliny rzeki Jangcy w Północnych Chinach. Nazywany był chińskim agrestem. Obecna nazwa powstała w 1974 r. dzięki Normanowi Sondagowi - amerykańskiemu importerowi...

Kuchnia

Jedzenie idealne na lato

Jedzenie idealne na lato

Zmiana diety na lato? Lato to idealny moment na zmianę nawyków żywieniowych. W tym czasie nasz organizm jest szczególnie narażony na odwodnienie oraz niedobory witamin i minerałów. To właśnie dlatego warto wzbogacić dietę o owoce sezonowe, które zawierają...

Kuchnia

10 korzyści z jedzenia jaj

10 korzyści z jedzenia jaj

Stanowią bogactwo składników odżywczych Jedno jajko jest źródłem wielu składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, takich jak witamina A, kwas foliowy, witaminy z grupy B, fosfor oraz selen. Zawierają cenne dla organizmu...

Kuchnia

Kolorowe śniadanie

Kolorowe śniadanie

Przygotowując dziecku śniadanie, pamiętajmy, żeby miało wszystkie potrzebne składniki odżywcze.

Kuchnia

Najzdrowsze owoce cytrusowe, które powinieneś jeść zimą

Najzdrowsze owoce cytrusowe, które powinieneś jeść zimą

Owoce cytrusowe Soczyste, bardzo smaczne i o wielu właściwościach zdrowotnych - takie są owoce cytrusowe. Cytryny, grejpfruty czy pomarańcze jemy w ich naturalnej postaci, ale także w sokach czy w potrawach, którym nadają charakterystyczny zapach i smak....

Kuchnia

Te produkty powinny być na talerzu razem

Te produkty powinny być na talerzu razem

Czy można zwiększyć wartości odżywcze poszczególnych produktów spożywczych? Łączenie niektórych produktów spożywczych może znacząco zwiększyć ich wartości odżywcze. To bardzo ważne, aby niektóre spośród nich znajdowały się razem na jednym talerzu. Szpinak...