Spożywanie białego ryżu w ciąży może zwiększyć ryzyko otyłości u dzieci

Nowe badanie wskazuje, że dzieci urodzone przez kobiety, które spożywają duże ilości rafinowanych ziaren, takich jak biały ryż, mogą mieć większe ryzyko otyłości w dzieciństwie.

Chcesz wiedzieć więcej o cukrzycy ciążowej? Obejrzyj nasz film:

Rafinacja jest procesem oczyszczania żywności, dzięki czemu nabywa ona odpowiednich właściwości i jest łatwiejsza w przygotowaniu. Nierafinowane ziarna składają się w 85 proc. ze skrobi, a w 15 proc. z otoczki i to właśnie ona jest usuwana w czasie procesu rafinacji ziaren. Należy jednak pamiętać, że to w otoczce znajdują się najważniejsze substancje, które pomagają nam w procesach trawienia. Ziarna rafinowane, choć często smaczniejsze, są ich pozbawione.

Badanie objęło kobiety w ciąży, które miały cukrzycą ciążową. Okazało się, że dzieci tych, które spożywały w okresie ciąży najbardziej oczyszczone ziarna (np. biały ryż) w ilościach większych niż 156 g na dobę, były dwukrotnie częściej otyłe w wieku 7 lat, w porównaniu do dzieci matek, które w ciąży spożywały te produkty w mniejszych ilościach (mniej niż 37 gramów dziennie).

Cukrzyca w ciąży lub wysoki poziom cukru we krwi w okresie ciąży dotyczy około 4 proc. wszystkich ciąż w Polsce i może prowadzić do problemów zdrowotnych zarówno u matek, jak i noworodków. Autorzy badania zwracają uwagę na fakt, że w poprzednich badaniach powiązano już diety bogate w rafinowane ziarna - takie jak biały ryż – ze zwiększonym ryzykiem otyłości, cukrzycy typu 2 i chorób serca.

10 mitów dotyczących diety cukrzycowej

Cukrzyca w organizmie pojawia się wtedy, gdy zostaje zakłócona zdolność przemiany spożywanych produktów w energię. Każdy rodzaj cukrzycy występuje z innego...

Cuilin Zhang z Narodowego Instytutu Zdrowia w Stanach Zjednoczonych dodaje również, że związek między spożyciem określonych ziaren przez matki w okresie ciąży a otyłością wśród dzieci w wieku 7 lat nadal się utrzymywał, gdy badacze uwzględnili czynniki, które mogłyby potencjalnie wpłynąć na wagę dziecka, takie jak poziom aktywności fizycznej i konsumpcja warzyw, owoców i słodyczy.

Ponadto, pojawiające się w ostatnim czasie dane dotyczące badań na zwierzętach sugerują, że ekspozycja na rafinowane węglowodany w okresie płodowym może narażać potomstwo na ryzyko otyłości. Może to oznaczać, że największą rolę w rozwoju otyłości u dzieci odgrywa programowanie żywienia już na tak wczesnym etapie rozwoju.

W badaniu, opublikowanym w "American Journal of Clinical Nutrition", zespół porównał dane pochodzące z badania Danish National Birth Cohort, które analizowało przebieg ciąży ponad 91 000 kobiet w Danii.

Marta Pawlak, około miesiąca temu

Źródła zewnętrzne

  • zeenews.india.com

Newsy - nauka i rozwój dziecka

Komentarze