Sól i cukier powrócą do szkolnych stołówek?

Anna Zalewska, nowa minister edukacji, krytycznie odnosi się do wprowadzonych przez poprzedni rząd restrykcji dotyczących żywienia w szkolnych stołówkach. Zgodnie z jej zapowiedzią na stoły uczniów powrócą produkty, o które zwolennicy zmian jeszcze kilka tygodni temu prowadzili prawdziwą batalię.

Działania resortu zdrowia i edukacji polegające na wyeliminowaniu określonych produktów ze szkolnych jadłodajni i sklepików miały na celu zmniejszenie odsetka dzieci zmagających się z otyłością. Szeroko dyskutowane zmiany funkcjonujące od września bieżącego roku najprawdopodobniej nie zostaną jednak utrzymane.

Polecane wideo:

Powołana na stanowisko ministra edukacji narodowej Anna Zalewska zapowiada, że jednym z pierwszych podjętych przez nią działań będzie odstąpienie od tych ograniczeń.

Zdaniem minister nowe rozporządzenia nie przyniosły oczekiwanych efektów. Dzieci, które w zamyśle miały docenić wartość zdrowego odżywiania, rezygnują z jedzenia niesmacznych ich zdaniem posiłków. Na zmianach w największym stopniu cierpią dzieci pochodzące z ubogich rodzin, dla których możliwość zjedzenia obiadu w stołówce jest szczególnie ważna.

Jak podkreśla Anna Zalewska, wydawanie zakazów nie jest najlepszą metodą kształtowania u młodego człowieka zdrowych przyzwyczajeń. Ich miejsce powinny zastąpić działania mające na celu edukację społeczeństwa.

Decyzja minister wywołała spore kontrowersje. Pojawiają się głosy, że wycofanie wprowadzonych zmian konsultowanych wcześniej ze specjalistami w dziedzinie zdrowego żywienia w momencie, w którym placówki po początkowych trudnościach wreszcie się przystosowały, uderzyłoby w autorytet rządzących. Co więcej, oznaczałoby, że wysokie koszty prowadzonych przez stacje sanitarno-epidemiologiczne szkoleń poniesione zostały niepotrzebnie.

Chociaż, jak wynika z prowadzonych przez olsztyński sanepid badań, zdecydowana większość rodziców opowiada się za koniecznością zmiany dziecięcych nawyków żywieniowych na zdrowsze, nie są oni zadowoleni ze szkolnych posiłków. Problemem jest również deficyt odpowiednich produktów na rynku, a także przyzwyczajenia uczniów.

Mimo to niemal 25 proc. szkolnych jadłodajni nie miało większych kłopotów z dostosowaniem się do wymaganych rozwiązań. Najlepsze efekty osiągnięto na gruncie przedszkoli, gdzie nowe zasady wprowadzono dość płynnie, a dzieci nie miały większego problemu z zaakceptowaniem smaku serwowanych im potraw.

Anna Kołodziejczyk, ponad rok temu

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zdrowe żywienie przedszkolaka
Zdrowe żywienie przedszkolaka

Dobierz przekąski do odpowiedniej pory dnia

Dobierz przekąski do odpowiedniej pory dnia

materii, poprawią koncentrację, a nawet złagodzą stres. Zdrowe przekąski Eksperci do spraw żywienia, dietetycy, lekarze i nauczyciele od lat alarmują

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Czerwone banany. Właściwości i zastosowanie

Czerwone banany. Właściwości i zastosowanie

zdrowych deserów****. Można je smażyć, zapiekać z innymi owocami, miksować oraz jeść na surowo. Zobacz także: Bananowe placki bez cukru Słodkie (...) usprawni trawienie. Niestety, banany zawierają też sporo cukru - nie nadają się więc...

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Jak czytać etykiety popularnych produktów?

Jak czytać etykiety popularnych produktów?

Czytanie etykiet - zdrowy nałóg Ketchup, parówki, dżemy, soki. Bez nich rodzicowi trudno wyobrazić sobie śniadanie czy kolację dziecka. Niestety (...) . Sprawdź, na co zwrócić uwagę podczas zakupu popularnych produktów i jak czytać...

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Owoce, które poprawią pamięć u dzieci

Owoce, które poprawią pamięć u dzieci

Pamięć to podstawa Dobra, sprawna pamięć jest dla dziecka niezbędna. To dzięki niej będzie w stanie szybko i efektywnie się uczyć, czy to w szkole, przedszkolu czy po prostu w domu. Funkcje poznawcze mózgu można wspierać na kilka sposobów. Jednym z nich...

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Kiełki - lepsze niż nowalijki

Kiełki - lepsze niż nowalijki

. Przeczytaj także: Bardzo zdrowe, ale tylko pod jednym warunkiem. Dokładnie czytaj skład Kiełki fasoli mung Mają dość charakterystyczny smak

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Rozgrzeją i wzmocnią. Produkty, które warto podawać dziecku jesienią

Rozgrzeją i wzmocnią. Produkty, które warto podawać dziecku jesienią

Zdrowie na talerzu Różnorodność to najważniejsza cecha, jaką powinna charakteryzować się jesienno-zimowa dieta dziecka. W okresie wzmożonej zachorowalności nie może zabraknąć w niej wysokiej jakości produktów stanowiących źródło ważnych składników odżywczych,...

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Jak zdrowo karmić dzieci?

Jak zdrowo karmić dzieci?

Dzięki książce "Zdrowa kuchnia dla dzieci" dowiesz się, jak prawidłowo karmić dzieci.

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Warzywa dla dzieci - przepisy i właściwości

Warzywa dla dzieci - przepisy i właściwości

Warzywa dla dzieci Z najnowszego raportu Światowej Organizacji Zdrowia wynika, że Polacy jedzą o połowę mniej warzyw, niż jest to wskazane ze względów zdrowotnych (powinno to być pięć porcji dziennie). Nie pozostaje to bez wpływu na pojawienie się chorób,...

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Nie tylko nabiał. Jakie produkty zawierają wapń?

Nie tylko nabiał. Jakie produkty zawierają wapń?

Nabiał to nie wszystko Wapń - minerał niezbędny do budowy kości. W organizmie ludzkim aż 99 proc. tego związku znajduje się właśnie w układzie kostnym. Jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania i - co więcej - nie da się go niczym zastąpić. Najpopularniejszym...