2 z 7Naturalne antybiotyki
Naturalny antybiotyk
Mimo smaku, za którym dzieci nie przepadają, warto przemycić czosnek do ich diety. To naturalny antyoksydant wspierający system odpornościowy w walce z chorobą. Ma właściwości przeciwzapalne, antywirusowe i przeciwgrzybicze. Naukowcy opracowali nawet najbardziej efektywny sposób spożywania czosnku, który zapewni najlepsze przyswojenie allicyny, związku, działającego jak antybiotyk. Najpierw należy czosnek zmiażdżyć i odstawić na 10 minut. Po tym czasie najlepiej zjeść go na surowo (dziecku możemy położyć czosnek na kanapkę posmarowaną masłem, aby nieco złagodzić smak) lub ewentualnie gotować go przez pięć minut. Długotrwała obróbka termiczna pozbawia czosnek właściwości bakteriobójczych. Aby zabić ostry smak i nieprzyjemny zapach po zjedzeniu czosnku, najlepiej żuć natkę pietruszki, zjeść łyżeczkę miodu, jabłko lub popić jogurtem.