Sałatka ze szparagami w bazylii
Głównym składnikiem tej sałatki są zielone szparagi. Są one cenionymi warzywami ze względu na walory smakowe i lekkostrawność. Szparagi to bogactwo wielu cennych składników odżywczych. Zawierają znaczne ilości kwasu foliowego, przeciwutleniacze, witaminy C i E oraz β-karoten.
Składniki:
- 450 g szparagów,
- 1 szklanka pokrojonych w kostkę pomidorów koktajlowych,
- 1 dojrzałe awokado,
- 1 szklanka liści bazylii,
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 2 łyżeczki musztardy Dijon,
- 1/2 łyżeczki soli morskiej,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Przygotowanie:
We wrzącej, osolonej wodzie gotuj szparagi aż do miękkości. Następnie odcedź je, osusz i pokrój w mniejsze cząstki. Pomidorki umyj i także pokrój w kostkę. Tak samo postępuj z awokado, uprzednio pozbywając się pestki. Wszystkie pokrojone składniki wrzuć do przygotowanej na warzywną sałatkę miski. Wymieszaj, skrop oliwą z oliwek i octem balsamicznym, a następnie nałóż nieco musztardy. Wymieszaj i dopraw jeszcze solą i pieprzem. Najlepiej podawać z grzankami.
Komentarz:
Delikatne w smaku szparagi z powodzeniem połączyć można z różnorakimi mięsami, rybami i drobiem, a także z innymi warzywami. Spożywanie szparagów ma wspaniały wpływ na organizm ludzki za sprawą zawartych w nich wartości odżywczych, takich jak fosfor, magnez, potas, sód, wapń oraz żelazo. Idealnie nadają się do sałatek.