Ryba dla niemowlaka
Ryby w diecie dziecka są źródłem niezbędnych składników odżywczych: białka, kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D i jodu. Spożywanie ryb zwiększa odporność organizmu i wspomaga pracę mózgu. Jednak ze względu na zanieczyszczenia niektóre gatunki ryb nie są wskazane dla dzieci.
Zobacz film: "Dieta w ciąży"
1. Wartość odżywcza ryb
Ryby stanowią ważny składnik diety, są bowiem dobrym źródłem pełnowartościowego białka. Dostarczają również witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D) oraz składników mineralnych (wapń, fosfor, jod). Białko występujące w rybach jest łatwo przyswajalne i lekkostrawne, dlatego ryby powinny stanowić stały element diety niemowlęcia.
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A i D) w dużych ilościach występują w tłustych gatunkach ryb (makrela, tuńczyk, łosoś) oraz w tranie. Warunkują one prawidłowy rozwój układu kostnego dziecka i wzmacniają układ odpornościowy.
Witamina A korzystnie oddziałuje również na proces widzenia i stan skóry. Mięso ryb jest bogatym źródłem witaminy B12, która warunkuje prawidłowe podziały komórkowe, chroni przed niedokrwistością i jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Najważniejszym składnikiem ryb są jednak wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Pełnią one wiele funkcji w organizmie. Niezbędne kwasy tłuszczowe budują błony komórkowe, dlatego są bardzo istotne w rozwoju nowych komórek w organizmie.
Ponadto u dzieci odgrywają ogromną rolę w rozwoju mózgu i w procesach widzenia. Kobiety, które spożywają w czasie ciąży duże ilości ryb, warunkują prawidłowy rozwój płodu.
Zawarte w mięsie ryb kwasy dokozaheksaenowy (DHA) i eikozapentaenowy (EPA) zapewniają optymalny wzrost i rozwój młodego organizmu. Mózg wykazuje największy wzrost w trzecim trymestrze ciąży i w niemowlęctwie.
Dostarczanie odpowiednich kwasów EPA i DHA zapobiega zaburzeniom układu nerwowego i warunkuje szybkie tempo uczenia się dziecka. W przeprowadzonych badaniach epidemiologicznych wykazano, że dieta bogata w kwasy omega-3 zapobiega atakom agresji i złego nastroju u dziecka oraz ułatwia zasypianie.
Przeprowadzone w Japonii badania pokazały, że spożywanie 1,5–1,8 g DHA dziennie znacznie redukuje frustrację i gniew wśród dzieci. Ponadto niektórzy lekarze zalecają DHA i EPA jako lekarstwo zmniejszające objawy ADHD i innych zaburzeń zachowania u dzieci.
2. Ryby w diecie
Ze względu na wysokie zanieczyszczenie ryb związkami rtęci oraz dioksynami nie wszystkie gatunki mogą być spożywane przez małe dzieci, kobiety karmiące oraz kobiety ciężarne. Zaleca się niespożywanie: marlina, miecznika, szczupaka, rekina, tuńczyka, makreli i halibuta, a także śledzi, łososia bałtyckiego oraz pangi i mintaja.
Dioksyny to związki, które przenikają przez łożysko, powodując deformację płodów, opóźnienie umysłowe, zmniejszenie wydzielania męskich hormonów płciowych, a także wzrost zachorowalności na cukrzycę.
Jednak spożywanie ryb ma wiele plusów: zmniejsza ryzyko zachorowania na astmę, występowania alergii skórnych, w tym atopowego zapalenia skóry, czy ADHD.
Najlepiej podawać dziecku ryby oceaniczne: dorsza, morszczuka, łososia norweskiego, węgorza oraz pstrąga. Zaleca się podawanie dziecku w ciągu tygodnia dwóch porcji ryb i produktów rybnych (2 x 150 g).
Najlepiej przygotowywać potrawy z ryb gotowanych na parze, pieczonych w folii z warzywami lub duszonych. Dodając ryż brązowy do dania rybnego, dodatkowo wzbogacimy je w witaminy z grupy B oraz błonnik, który przeciwdziała zaparciom.
Komentarze