Trwa ładowanie...

Rukola - przepisy dla dzieci

 Ewa Rosiecka
Ewa Rosiecka 09.06.2022 17:20
Rukola wyróżnia się oryginalnym, pikantnym smakiem
Rukola wyróżnia się oryginalnym, pikantnym smakiem (Adobe Stock)

Rukola znana była w Polsce już przed wojną, pod nazwą rokietta siewna. Ma bardzo charakterystyczny smak oraz wiele prozdrowotnych właściwości. Jakie korzyści przynosi spożywanie tego warzywa? Jakie dania można przygotować dla najmłodszych z rukolą w roli głównej? Sprawdź!

spis treści

1. Co to jest rukola?

Rukola (rokietta siewna) to śródziemnomorskie warzywo, spokrewnione z rzodkiewką i chrzanem. Jej charakterystyczny, lekko pikantny (dla niektórych orzechowy) smak spowodował, że rukola znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Ma także mnóstwo cennych właściwości korzystnych dla zdrowia.

Rukola rośnie dziko nad Morzem Czarnym oraz w basenie Morza Śródziemnego, w niektórych regionach Azji Zachodniej oraz Afryki. Uprawiana jest także w Europie, Ameryce Północnej, Australii i Nowej Zelandii.

2. Charakterystyka rukoli

Zobacz film: "Jak twój maluszek rozwija się w brzuchu?"

Rukola na pierwszy rzut oka może przypominać sałatę, choć należy do rośliny kapustowatych. Łodyga rukoli może osiągać do 60 cm, a jej liście mają ciemnozielony kolor.

Roślina ta najlepiej czuje się podczas chłodnych dni, najlepiej siać ją wczesną jesienią lub wiosna. Tym, co wyróżnia rukolę, jest to, że zaczyna rosnąć wzwyż w czasie dni upalnych, kwitnienia i wydawania nasion. Liście mogą być zbierane do celów kulinarnych, gdy pojawi się łodyga kwiatostanowa, która wyrasta ze środka rozety.

Makaron z rukolą
Makaron z rukolą

To proste danie jest świetnym pomysłem, jeśli rozpoczynamy jakąkolwiek dietę, gdyż składa się praktycznie

przeczytaj artykuł

3. Właściwości rukoli

Rukola zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych. Już w 100 gramach tego warzywa możemy znaleźć witaminę K w ilości, która zaspokoi nasze dzienne zapotrzebowanie. Dodatkowo po spożyciu takiej ilości rukoli uzupełnimy połowę zapotrzebowania na witaminę A, 1/4 zapotrzebowania na witaminę C oraz foliany. W rukoli znajdują się także niezwykle cenne witaminy z grupy B.

Oprócz witamin w rukoli znajdziemy także mnóstwo cennych dla zdrowia minerałów, szczególnie wapnia, potasu, magnezu, żelaza i manganu. Jest także dietetyczna - w większości składa się z wody i zawiera mi jedynie 25 kcal.

Rukola zawiera duże ilości błonnika, który zapewnia uczucie sytości na dłużej i poprawia perystaltykę jelit. Rukola ma również działanie antynowotworowe, które zawdzięcza antyoksydantom. Potas poprawia pracę układu krwionośnego, żelazo zaś zapobiega anemii.

Co ciekawe, rukola jest idealna na upalne dni dzięki dużej zawartości wody. Jej pikantny smak wiąże się z działaniem bakteriobójczym.

Rukola ma również korzystny wpływ na naszą skórę, dzięki zawartości witaminy C. Znajduje się w niej także detoksykujący chlorofil.

4. Przepisy na dania z rukolą dla dzieci

4.1. Jajecznica z rukolą i zielonym groszkiem

Potrzebne składniki:

  • 2 jajka;
  • garść pokrojonej rukoli;
  • 2 łyżki mleka;
  • 3 łyżki zielonego groszku;
  • mały kawałek ostrej papryki;
  • pieprz;
  • sól;
  • masło.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wbijamy jajka i mleko, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
  2. Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię posmarowaną masłem, chwilę smażymy i dorzucamy pokrojoną paprykę, groszek i rukolę.
  3. Delikatnie mieszamy i smażymy, aż zetną się jajka. Gotowe.

4.2. Sałatka z rukolą i słonecznikiem

Potrzebne składniki:

  • opakowanie rukoli;
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych;
  • 6 łyżek prażonego słonecznika;
  • 0,5 zielonego ogórka,
  • 0,5 papryki;
  • 100 g żółtego sera;
  • oliwa;
  • pieprz;
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie myjemy pomidorki, ogórka i paprykę, kroimy na mniejsze części.
  2. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, polewamy oliwą, przyprawiamy pieprzem i solą. Gotowe.

4.3. Sałatka z rukolą i mozzarellą

Potrzebne składniki:

  • garść rukoli;
  • 2 pomidory;
  • 100 gram mozzarelli;
  • kilka listków czosnku niedźwiedziego.

Na sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy;
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny,
  • pieprz;
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie myjemy pomidory, kroimy je na mniejsze części.
  2. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Wykonujemy sos z wcześniej przygotowanych składników i polewamy nim sałatkę. Gotowe.

Smacznego!

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze