5 z 7Desery
Niewielka ilość światła słonecznego i chłód wzmagają apetyt na słodycze nie tylko u dorosłych. Zbyt częste zezwalanie dziecku na batoniki czy cukierki nie jest jednak wskazane i to nie tylko ze względu na zwiększone ryzyko próchnicy czy otyłości. Cukier ma właściwości wyziębiające, a dodatkowo sprzyja niedoborom witamin i mikroelementów.
Zamiast słodzonych smakołyków warto podawać dziecku domowej roboty desery przygotowywane na bazie naturalnego jogurtu z dodatkiem świeżych lub mrożonych owoców. Podany w takiej odsłonie nabiał jest naturalnym probiotykiem, który hamuje proces namnażania chorobotwórczych bakterii.
Na etykiecie warto szukać zwłaszcza bakterii Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium bifidum, które odgrywają szczególnie ważną rolę w walce z infekcjami. Ciepłą alternatywą dla jogurtu jest samodzielnie zrobiony budyń z kaszą jaglaną i niewielką ilością miodu.
Sprawdź też: Jako dziecko zdobyła 300 tytułów miss. Dziś ma 12 lat i wygląda zupełnie inaczej