7 z 8Przekąski dla dzieci
Nie chodzi o to, by dziecko w ogóle nie znało smaku słodyczy. We wszystkim jednak konieczny jest umiar. Należy z dużą uwagą czytać etykiety, bo cukier – główny winowajca otyłości wśród dzieci – kryje się w wielu produktach, np. w płatkach śniadaniowych, jogurtach, serkach, napojach. A kiedy dodamy do tej listy biszkopty, lizaka lub batona, ilość spożywanych przez dziecko substancji słodzących może kilkakrotnie przekroczyć zalecane przez specjalistów normy. Należy też zauważyć, że zarówno cukier, jak i syrop glukozowo-fruktozowy mogą powodować u dzieci nadpobudliwość. Dzieje się tak, gdyż ich spożycie powoduje duże wahania insuliny we krwi, co z kolei prowadzi do rozdrażnienia i może wywołać problemy z koncentracją. Co zatem podawać dziecku między posiłkami? Najlepszym rozwiązaniem będzie serwowanie im warzyw, owoców i orzechów. Jako przekąska sprawdzi się też jogurt naturalny z dodatkiem bakalii. Nie należy również zapominać, ze wiele przysmaków można przygotować we własnej kuchni. To zdrowa alternatywa dla masowo produkowanych batonów i ciastek.