6 z 7Kombucha i kimczi
Na koniec szczypta egzotyki. Kombucha to mało znany w Polsce napój, który jednak od jakiegoś czasu zyskuje na popularności. Powstaje z niesfermentowanej zielonej herbaty i grzybka japońskiego. W wyniku ich fermentacji powstają bakterie probiotyczne. Napój działa wspomagająco na układ trawienny.
Kimchi to danie z kuchni koreańskiej. Składa się z fermentowanych lub kiszonych warzyw, najczęściej kapusty pekińskiej, rzepy lub ogórka. Do kimchi używa się też papryczek chilli. Ta potrawa jest doskonałym probiotykiem, zawiera też sporo błonnika, witaminy C, beta-karotenu, wapnia, żelaza i fosforu.
Dla urozmaicenia diety warto sięgać również po te produkty.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: Jedz codziennie. Paznokcie będą rosły w ekspresowym tempie