Trwa ładowanie...

Potrawy wielkanocne. Co powinno znaleźć się na wielkanocnym stole?

Potrawy wielkanocne to jeden z ważniejszych elementów Wielkanocy. Jakie dania powinny znaleźć się na świątecznym stole? Mazurki, makowce, babki, jajka w majonezie, żurek? Oto lista najważniejszych dań!

Zobacz film: "Jak przechowywać pierniczki? Do świąt będą idealnie miękkie"

spis treści

1. Tradycyjne potrawy na Święta Wielkanocne

Święta Wielkanocne to najważniejsze święta w kalendarzu chrześcijańskim. Warto zadbać, aby na świątecznym stole nie zabrakło tradycyjnych potraw wielkanocnych, ponieważ to one w dużej mierze odpowiadają za niepowtarzalną atmosferę Wielkanocy.

Niektóre tradycyjne wielkanocne dania podawane są jedynie w niektórych regionach Polski. I tak na południu kraju popularna jest zupa chrzanowa (chrzanówka/krzonówka), z dodatkiem wędlin i jajek.

W regionie świętokrzyskim przysmakiem świątecznym są rakowskie dzionie - kiszki pieczone w jelicie wołowym lub wieprzowym. Na Śląsku zaś wypiekane są buchty drożdżowe, czyli, innymi słowy słodkie, drożdżowe bułeczki.

Wielkanoc 2021 znów spędzimy w mniejszym gronie, dlatego warto, aby zamiast ilości królowała jakość potraw. Które z nich powinny znaleźć się na wielkanocnym stole?

Co wiemy o babie wielkanocnej? (WIDEO)
Co wiemy o babie wielkanocnej? (WIDEO)

Zobacz film: "Chcesz poznać przesądy związane z pieczeniem baby wielkanocnej?...

przeczytaj artykuł

2. Lista potraw wielkanocnych

Śniadanie wielkanocne składa się zwykle z produktów z koszyczka wielkanocnego, czyli jajek, chrzanu, chleba, kiełbasy, które podawać możemy wiele różnych sposobów.

Na obiad wielkanocny w Polsce najczęściej serwowane są kotlety schabowe, mięso pieczone i świąteczny żur. Deser zaś to wszelkiego rodzaju wypieki. Poniżej zamieszczamy listę potraw na Wielkanoc, bez których święta te po prostu nie mogłoby się odbyć.

Na stole powinny się znaleźć:

  • jajka z majonezem;
  • jajka faszerowane;
  • jajka marynowane;
  • pasta jajeczna;
  • barszcz biały/żurek z kiełbasą;
  • galareta;
  • szynka gotowana;
  • pieczony/smażony schab;
  • sałatki (jarzynowa, z tuńczykiem, z jajkiem);
  • pascha;
  • sernik;
  • keks
  • makowiec;
  • baranek wielkanocny;
  • babka wielkanocna;
  • mazurek.
Koszyczek wielkanocny. Jak jest jego historia, co do niego włożyć?
Koszyczek wielkanocny. Jak jest jego historia, co do niego włożyć?

Koszyczek wielkanocny (święconka) jest obowiązkowym elementem Świąt Wielkanocnych. Według tradycji w...

przeczytaj artykuł

3. Jak przystroić stół wielkanocny?

Stół świąteczny powinien prezentować się wiosennie i radośnie. W wykonywanie ozdób świątecznych możemy zaangażować dzieci, które być może znajdą w tym zajęciu wiele radości i satysfakcji.

Podstawą dekoracji wielkanocnych są kwiaty, które symbolizują odradzające się życie, do którego nawiązuje tematyka Świąt Wielkanocnych. W związku z tym najlepiej prezentują się hiacynty, tulipany i żonkile. Możemy umieścić je ścięte w wazonie lub z cebulkami w ozdobnych doniczkach. Pamiętajmy również o zielonych gałązkach bukszpanu lub wierzby oraz o baziach.

Bardzo ważnym elementem, który powinien znaleźć się na stole wielkanocnym jest baranek z chleba, który symbolizuje Zmartwychwstałego Jezusa. Można także przystroić stół wyciętymi z papieru kolorowego barankami i zajączkami, które symbolizują nowe życie oraz płodność.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.