Co wiemy o babie wielkanocnej? (WIDEO)

Baba wielkanocna jest tradycyjny ciastem podawanym na stół w czasie Świąt Wielkiej Nocy. Nazwa „baba” pochodzi od kształtu ciasta przypominającego damską spódnicę. Babę wielkanocną ze względu na sposób przygotowania, można podzielić na kilka rodzajów: puchową, drożdżową, piaskową czy białkową. Tradycyjna baba wielkanocna wywodzi się z Litwy oraz Białorusi. W Polsce zaczęto wypiekać ciasto w XVII wieku. Z babą wielkanocną związanych jest kilka przesądów. Jeden z nich mówi o tym, że gdy do kuchni w trakcie pieczenia wejdzie mężczyzna, to baba nie urośnie.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.