Sprawdź, co się stanie, jeśli zrezygnujesz z cukru
Cukier w pożywieniu człowieka obecny jest od zawsze. Naturalnym jego źródłem są owoce, ale w formie białego proszku dodawany jest prawie do wszystkiego. Eksperci alarmują – jemy za dużo cukru. Uzależniamy się, ponieważ cukier działa na organizm jak heroina. Pobudza ośrodki mózgu odpowiedzialne za odczuwanie przyjemności. Co zatem wydarzy się, jeśli po latach spożywania odstawimy biały proszek?
1. Działa jak heroina
Naukowcy nie mają wątpliwości - aby człowiek jako gatunek mógł przetrwać, potrzebna jest "naturalna nagroda". Dotyczy to także jedzenia – abyśmy chcieli je jeść, powinno być smaczne i słodkie, czyli przyjemne dla mózgu. Jeśli tak się dzieje, do danego pożywienia chcemy wracać.
Kiedy robimy coś przyjemnego, neurony wykorzystują neuroprzekaźnik o nazwie dopamina do przekazania sygnału do mózgu. Ten znak odbiera kora przedczołowa, a my właśnie w tym momencie stwierdzamy, że mamy ochotę na słodkie ciasteczko lub ciasto czekoladowe. Jeśli skusisz się na deser, twój mózg to zapamięta i następnym razem zadziała dokładnie tak samo.
Aby dowieść uzależnienia od cukru, grupa badaczy przeprowadziła eksperyment na szczurach. Najpierw na 12 godzin zwierzęta zostały pozbawione pokarmu, a następnie udostępniono im roztwór wody z cukrem. Po miesiącu szczury wykazywały zachowania podobne do tych, które świadczą o obecności substancji odurzających.
Co ważne – gdy badacze zabrali szczurom wodę z cukrem, gryzonie zaczęły robić się agresywne. Przejawiały także lęk oraz depresję, której tłem – według badaczy – miało być uzależnienie od cukru. Naukowcy również dowodzą, iż długotrwałe spożywanie cukru prowadzi do ciągłej aktywności dopaminy.
A to oznacza, że z czasem do pobudzenia mózgu i uczucia przyjemności potrzeba będzie coraz więcej białego proszku. Dzieje się tak, ponieważ mózg uodparnia się na "słodkie jedzenie".
2. Odstawienie cukru jest możliwe
Mimo trudności, wyjście z uzależnienia od cukru jest możliwe.
W 2002 roku na Uniwersytecie Princeton przeprowadzono badania, których kierownikiem był Carlo Colantuoni. Zakładały one monitorowanie efektów po rezygnacji z odstawienia cukru. Choć przeprowadzono je na zwierzętach, naukowcy uznają je za reprezentatywne również dla ludzi.
Najpierw przez dłuższy czas podawano szczurom wodę z cukrem, a później podzielono zwierzęta na dwie grupy. Jednej podano nalokson, czyli lek stosowany przy leczeniu uzależnień od narkotyków, a drugiej – wodę. Co się okazało?
Niezależnie od grupy, szczury miały problemy fizyczne: szczękały zębami, obserwowano u nich drżenie łap i głowy. W przypadku tych zwierząt, którym podano lek, pojawił się również niepokój i zdenerwowanie.
To niejedyne eksperymenty, które ukazują efekt odstawienia cukru. Inni badacze, którzy zajmowali się tym zagadnieniem, sugerują, że detoks od cukru może prowadzić do zachowań pasywnych (uczucia bezradności, smutku, przygnębienia).
Natomiast z drugiej strony, odstawienie słodkiego może wiązać się z impulsywnymi zachowaniami i niecierpliwością.
Co zatem zrobić, by nie narazić się na uzależnienie? Oprócz tradycyjnego białego cukru można używać naturalnych zamienników. Są one zazwyczaj mniej słodkie i mniej kaloryczne. A co za tym idzie - zdrowsze.