Sos żurawinowy

Żurawiną nazywamy niewielkie, wiecznie zielone krzewy rodzące czerwone owoce o cierpkim smaku. Zawierają one wiele cennych substancji odżywczych, takich jak witaminy – A, B1, B2, C, i PP, czy minerały – jod, magnez, fosfor, potas, wapń i żelazo. Ponadto, owoce żurawiny są doskonałym źródłem pektyn, błonnika oraz węglowodanów. Stanowią skuteczną pomoc w walce organizmu z infekcjami oraz z grypą.

Składniki:

  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka wody,
  • 4 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny,
  • skórka pomarańczowa,
  • rodzynki,
  • gałka muszkatołowa,
  • musztarda.

Polecane wideo:

Przygotowanie:

Umyj żurawinę. Nalej wodę do garnka i doprowadź ją do wrzenia. Dodaj cukier. Mieszaj, aby się rozpuścił w wodzie. Dodaj żurawinę. Ponownie doprowadź do wrzenia. Gdy będzie wrzeć, skręć ogień. Duś przez 10 minut. W tym momencie wrzuć do żurawiny gałkę, rodzynki, skórkę pomarańczową i łyżkę musztardy. Zamieszaj i zdejmij wszystko z ognia. Pozostaw do wystygnięcia. Następnie włóż do lodówki. W miarę jak żurawinowy sos wystygnie, z pewnością zrobi się gęstszy.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie
Białka
Węglowodany
Tłuszcze
Błonnik
101,85 kcal
0,4 g
26,24 g
0,21 g
2,86 g


Komentarz:

Badania naukowe potwierdziły, że żurawina to jedno z najbogatszych źródeł przeciwutleniaczy, zapobiegających chorobom nowotworowym. A zatem: smacznie i zdrowo!

Komentarze
Artykuły Sosy
Sosy

Orzechowy sos

Orzechowy sos

Orzechy są najlepszym źródłem witaminy E, która działa jak ochraniacz nerwów i poprawiający odporność przeciwutleniacz. Orzechy zajmują czołowe miejsce wśród pokarmów zapobiegających chorobom serca.

Sosy

Sos grzybowy

Sos grzybowy

Pieczarki posiadają wiele walorów zdrowotnych i leczniczych. Nie zawierają one bowiem powszechnego w żywności cholesterolu i są niskokaloryczne. Pieczarki są bogate w potas, żelazo, miedź oraz witaminy, głównie D i B2.

Sosy

Sos awokado

Sos awokado

Awokado posiada także ogromną wartość odżywczą. Świetnie wpływa na kondycję naszego wzroku. Awokado jest świetnym zastępnikiem majonezu i masła, dobrze komponuje się w sałatkach lub sosach do mięs.

Sosy

Domowy sos pomidorowy

Domowy sos pomidorowy

Sos pomidorowy stanowi doskonałą bazę do wielu potraw, przede wszystkim takich jak spaghetti bolognese, czy pizza. Co więcej, pomidor jest cennym

Sosy

Sos z grzybami

Sos z pieczarek jest idealnym dodatkiem do mięs czy sałatek warzywnych. Pieczarki posiadają wiele walorów zdrowotnych i leczniczych. Nie zawierają (...) tak, aby nie było grudek i dodaj do sosu pieczarkowego. Dopraw...

Sosy

Sos musztardowo-miodowy

Głównym składnikiem musztardy jest gorczyca. To ona nadaje charakterystyczny smak i ostrość musztardzie. Poza walorami smakowymi, gorczyca posiada także ogromną wartość zdrowotną. Stosowanie wyrobów gorczycowych powoduje wzrost odporności ogólnej organizmu,...

Sosy

Sos do pizzy

Sos do pizzy

Sos do pizzy to mieszanka, którą smaruje się najczęściej ciasto, zanim położy się główne składniki. Jednak można także używać sosu jako dodatku do pizzy.

Sosy

Sos imbirowy

Sos imbirowy

Surowy imbir dodaje świeżości i pikantności. Suszony bardziej nadaje się do słodkich potraw. Doskonale komponuje się z innymi korzennymi przyprawami - zielem angielskim, liściem laurowym, goździkami, gałką muszkatołową i pieprzem.

Sosy

Sos z żurawiny

Sos z żurawiny

Żurawina to drobne, wiecznie zielone krzewy z drobnymi, czerwonymi i cierpkimi w smaku owocami. Owoce żurawiny są bogatym źródłem witamin: C, A, B1, B2, PP, pektyn, błonnika, węglowodanów, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, potasu, jodu oraz substancji...

Sosy

Dlaczego warto jeść ketchup?

Dlaczego warto jeść ketchup?

Sos do wszystkiego Lubią go i dzieci, i dorośli. Wyśmienicie smakuje z jajecznicą, na serowej kanapce, dodany do mięsa i marynat. Sos pomidorowy (...) może zamiast wersji sklepowej lepiej wykonać taki sos...