Pokaż kategorie Parenting.pl
Pokaż kategorie

Sos żurawinowy

Żurawiną nazywamy niewielkie, wiecznie zielone krzewy rodzące czerwone owoce o cierpkim smaku. Zawierają one wiele cennych substancji odżywczych, takich jak witaminy – A, B1, B2, C, i PP, czy minerały – jod, magnez, fosfor, potas, wapń i żelazo. Ponadto, owoce żurawiny są doskonałym źródłem pektyn, błonnika oraz węglowodanów. Stanowią skuteczną pomoc w walce organizmu z infekcjami oraz z grypą.

Składniki:

  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka wody,
  • 4 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny,
  • skórka pomarańczowa,
  • rodzynki,
  • gałka muszkatołowa,
  • musztarda.

Przygotowanie:

Umyj żurawinę. Nalej wodę do garnka i doprowadź ją do wrzenia. Dodaj cukier. Mieszaj, aby się rozpuścił w wodzie. Dodaj żurawinę. Ponownie doprowadź do wrzenia. Gdy będzie wrzeć, skręć ogień. Duś przez 10 minut. W tym momencie wrzuć do żurawiny gałkę, rodzynki, skórkę pomarańczową i łyżkę musztardy. Zamieszaj i zdejmij wszystko z ognia. Pozostaw do wystygnięcia. Następnie włóż do lodówki. W miarę jak żurawinowy sos wystygnie, z pewnością zrobi się gęstszy.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie
Białka
Węglowodany
Tłuszcze
Błonnik
101,85 kcal
0,4 g
26,24 g
0,21 g
2,86 g


Komentarz:

Badania naukowe potwierdziły, że żurawina to jedno z najbogatszych źródeł przeciwutleniaczy, zapobiegających chorobom nowotworowym. A zatem: smacznie i zdrowo!

Redakcja parenting.pl,
Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Sosy
Sosy

Pomarańczowy sos z imbirem

Charakterystyczny smak temu przepisowi na pomarańczowy sos nadaje, oprócz głównego owocu, imbir. W krajach azjatyckich to podstawowy dodatek do potraw i roślina lecznicza, która uprawiana jest od kilku tysięcy lat. Składniki: sok z 500 g...

Sosy

Domowy sos pomidorowy

Domowy sos pomidorowy

Sos pomidorowy stanowi doskonałą bazę do wielu potraw, przede wszystkim takich jak spaghetti bolognese, czy pizza. Co więcej, pomidor jest cennym elementem diety ze względu na jego liczne właściwości prozdrowotne. Z tego powodu i samo warzywo i wszelkie...

Sosy

Sos orzechowy

Sos orzechowy

Sos orzechowy jest idealnym dodatkiem do mięs grillowanych oraz grzanek. Nadaje się także do sałatek warzywnych. Ponadto orzechy ziemne są bardzo zdrowe. Są one najlepszym źródłem witaminy E, która działa jak ochraniacz nerwów i poprawiający odporność...

Sosy

Sos z grzybami

Sos z pieczarek jest idealnym dodatkiem do mięs czy sałatek warzywnych. Pieczarki posiadają wiele walorów zdrowotnych i leczniczych. Nie zawierają one bowiem powszechnego w żywności cholesterolu i są niskokaloryczne. Składniki: ketchup, 25 dag...

Sosy

Sos musztardowo-miodowy

Głównym składnikiem musztardy jest gorczyca. To ona nadaje charakterystyczny smak i ostrość musztardzie. Poza walorami smakowymi, gorczyca posiada także ogromną wartość zdrowotną. Stosowanie wyrobów gorczycowych powoduje wzrost odporności ogólnej...

Sosy

Sos ogórkowy

Ogórek znalazł się na polskich stołach już bardzo dawno temu, a przywieziono go z podzwrotnikowej części Azji. Używamy go praktycznie do wszystkiego: jako główny składnik zupy, jako dodatek do mięs czy w sałatkach. Możemy go kisić, wkładamy w weki jako...

Sosy

Włoski sos

(...) na owocach morza. Najsławniejsze potrawy to pizza, pasty i sosy wszelkiego...

Sosy

Sos z awokado

Sos z awokado

Awokado, które jest głównym składnikiem tego przepisu na sos, jest ciekawym owocem, który w Polsce staje się coraz powszechniejszy. Oprócz oryginalnego smaku, który jest nieco maślany i może wydawać się niedoprawiony, awokado posiada także ogromną...

Sosy

Sos pomidorowy do pizzy

Sos pomidorowy do pizzy

Jest to przepis na sos do pizzy, którym smaruje się najczęściej ciasto, zanim położy się główne składniki. Jednak można także używać sosu jako dodatku do pizzy. Składnikiem nadającym smak i aromat jest pomidor. Składniki: 150 ml przecieru...

Przetwory

Dżem żurawinowy

Dżem żurawinowy

Głównymi składnikami tego przepisu na dżem są gruszki i żurawina. Te pierwsze są nam znane już od najdawniejszych czasów. Gruszki przede wszystkim mają wspaniały wpływ na nasz ukła