Trwa ładowanie...

Lasagne ze szpinakiem dla mamy karmiącej

Avatar placeholder
16.03.2017 17:30
Lasagne ze szpinakiem dla mamy karmiącej
Lasagne ze szpinakiem dla mamy karmiącej (Zdjęcie lasagne / Shutterstock)

Karmiąca mama musi dbać o odpowiednią dietę. Niestety nie zawsze może sobie pozwolić na jedzenie tego na co właśnie ma ochotę. Czasem musi zrezygnować z ulubionych potraw. Ale lasagne ze szpinakiem śmiało może włączyć do swojego jadłospisu.

Lasagne ze szpinakiem
Lasagne ze szpinakiem

Karmiąca mama może śmiało dodać do swojego jadłospisu lasagne ze szpinakiem.

zobacz galerię

Składniki:

  • 3 kg świeżego szpinaku (najlepsze same liście)
  • 4 jaja
  • 1 paczka makaronu lasagne
  • 1 kg sera białego półtłustego
  • 3 ząbki drobno posiekanego czosnku.
Zobacz film: "Naukowcy: najzdrowsza dieta to dieta wiktoriańska"

Składniki na sos:

  • 3/4 l mleka
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • liść laurowy
  • skórka z cytryny
  • sól, pieprz
  • parmezan do posypania
  • gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować al dente. Po ugotowaniu zalać zimną wodą i zahartować. Ser wymieszać z solą i pieprzem, czosnkiem i 2 jajami. Szpinak oczyścić i sparzyć wrzątkiem. Odcedzić, szpinak wymieszać z jajkiem, solą i pieprzem.

Przepis na sos beszamelowy:

Roztopić masło, wsypać mąkę, podgrzewać ok. 1 - 2 min. Następnie, mieszając, wlać mleko. Dodać liść laurowy oraz skórkę z cytryny. Zagotować, następnie podgrzewać mieszając ok. 20 minut. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Żaroodporne wąskie naczynie posmarować masłem. Warstwami układać składniki: sos, potem makaron, ser, szpinak, makaron. Powtarzać dwukrotnie. Polać beszamelem i posypać parmezanem. Piec w piekarniku (180 st.C.) ok. 30 - 40 minut tak by parmezan zezłocić.

Wartość odżywcza 1 porcji (200 g):
Kalorie180,11 kcal
Białka14,91 g
Węglowodany17,27 g
Tłuszcze9,82 g
Błonnik2,82 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze