Klasyczne risotto

Risotto jest daniem włoskim, a jego podstawowym składnikiem jest ryż. Do zalet tej potrawy należy łatwość oraz szybkość, z jaką można ją przyrządzić. Jedyny haczyk to odpowiednie przygotowanie ryżu i skomponowanie właściwych składników. Dziś klasyczne risotto.

Składniki:

Polecane wideo:

  • 400 g ryżu,
  • 2 szalotki,
  • masło,
  • wytrawne białe wino,
  • szafran,
  • 1 por,
  • tarty parmezan,
  • bulion warzywny.
Włoskie risotto

Risotto to klasyczna włoska potrawa. To danie z ryżu nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Wymaga jedynie opracowania specjalnej techniki przygotowania...

Przygotowanie:

Na małym ogniu, w głębokiej patelni, zeszklij na maśle drobno pokrojoną szalotkę. Opłucz ryż i wrzuć go na patelnię. Praż około 3 minut, aż stanie się prawie przezroczysty, a potem zalej szklanką wina. Wsyp do tego 2 duże szczypty szafranu. Przykryj szczelnie i duś do momentu, kiedy ryż wchłonie całe wino. Gdy wina w patelni już nie ma, wlej bulion. Do tego dorzuć pokrojonego w kostkę pora, przykryj i duś przez 15 minut. Często mieszaj całość, aby szafran dobrze się rozprowadził, a ryż nie przywierał. Gdy nie ma już bulionu, dopraw ryż solą i pieprzem do smaku. Risotto jest gotowe, gdy ryż jest kleisty, miękki i złoty. Dodaj do niego jeszcze masło, posyp parmezanem i podawaj.

Wartość odżywcza 1 porcji ( 80 g):
Kalorie 131,56 kcal
--- ---
Białka 2,53 g
--- ---
Węglowodany 22 g
--- ---
Tłuszcze 3,24 g
--- ---
Błonnik 0,34 g
--- ---

Komentarz:

Risotto to popularna włoska potrawa, przejęta zresztą przez wiele kuchni europejskich. Przyrządza się je z ryżu podsmażonego na tłuszczu razem z cebulą lub czosnkiem, gotowanego z dodatkiem wina lub innego wytrawnego alkoholu, a po jego odparowaniu, ugotowanego na rosole z dodatkiem szafranu i soli. Przygotowany ryż należy połączyć ze startym parmezanem, świeżym, osolonym masłem, jogurtem, śmietaną, itp. Ważne, aby uzyskał gładką konsystencję. Potrawa jest dość wszechstronna i występuje w wielu postaciach – z wątróbką, rybami, owocami morza, drobiem oraz innymi rodzajami mięsa, warzywami, grzybami lub bez dodatków. Ostatnia propozycja nosi miano risotto po mediolańsku.

Komentarze

dyskusje na forum

Artykuły Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie

Sałatka z ziemniaków

Sałatka z ziemniaków

Sałatka ziemniaczana to świetny pomysł na wieczorną przekąskę lub jako dodatek do obiadu. Lekkie składniki, pyszny sos i nienachalne przyprawy sprawią, że sałatka z pewnością zasmakuje każdemu.

Dania wegetariańskie

Jajka faszerowane

Jajka faszerowane

Jajka to jedno z najlepszych źródeł białka. Poza nim w produktach tych znaleźć możemy również takie substancje jak witaminy, jony i enzymy.

Dania wegetariańskie

Czy mrożona pizza może być zdrowa?

Czy mrożona pizza może być zdrowa?

Jakość mrożonej pizzy Po produkty mrożone najczęściej sięgamy w dni, w ciągu których nie mamy ani czasu ani ochoty na gotowanie. I nie ma w tym nic złego, jeśli dzieje się to sporadycznie, a i sam wybór produktu nie jest przypadkowy. Najczęściej wybieranym...

Dania wegetariańskie

Zdrowy chleb jagodowo-cytrynowy dla twojego dziecka!

Zdrowy chleb jagodowo-cytrynowy dla twojego dziecka!

Chlebek jagodowo-cytrynowy najlepiej piec latem, kiedy pod dostatkiem jest słodkich i zdrowych jagód. Pieczywo składa się z wielu wartościowych składników, takich jak mąka kokosowa, skrobia migdałowa, olej kokosowy czy cytryna. Zrób go jeszcze dzisiaj! Wartości...

Dania wegetariańskie

Faszerowane jajka

Faszerowane jajka

**Faszerowane jajka** mogą posłużyć jako pyszna, lekka przystawka do wykwintnej kolacji. Gdy brakuje pomysłów, co przygotować jako bezmięsną przekąskę, przepis na te jajka z pewnością będzie odpowiadać każdemu. **Składniki:** * 4 ugotowane na twardo...

Dania wegetariańskie

Zupa szparagowa

Zupa szparagowa

**Zupa szparagowa** to ciekawa alternatywa dla klasycznych zup polskiej kuchni. Do tego główny składnik, szparagi, nadają daniu oryginalny smak i aromat oraz dostarczają naszemu organizmowi odpowiednie substancje odżywcze. Poniżej zamieszczamy przepis. **Składniki:** ...

Dania wegetariańskie

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana

**Sałatka ziemniaczana** to świetny pomysł na wieczorną przekąskę lub jako dodatek do obiadu. Lekkie składniki, pyszny sos i nienachalne przyprawy sprawią, że sałatka z pewnością zasmakuje każdemu. **Składniki:** * 5 średnich ziemniaków, * 1...

Dania wegetariańskie

Włoskie risotto

Włoskie risotto

Risotto to klasyczna włoska potrawa. To danie z ryżu nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Wymaga jedynie opracowania specjalnej techniki przygotowania ryżu i dobrania odpowiednich dodatków.