Klasyczne risotto

Risotto jest daniem włoskim, a jego podstawowym składnikiem jest ryż. Do zalet tej potrawy należy łatwość oraz szybkość, z jaką można ją przyrządzić. Jedyny haczyk to odpowiednie przygotowanie ryżu i skomponowanie właściwych składników. Dziś klasyczne risotto.

Składniki:

Polecane wideo:

  • 400 g ryżu,
  • 2 szalotki,
  • masło,
  • wytrawne białe wino,
  • szafran,
  • 1 por,
  • tarty parmezan,
  • bulion warzywny.
Włoskie risotto

Risotto to klasyczna włoska potrawa. To danie z ryżu nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Wymaga jedynie opracowania specjalnej techniki przygotowania...

Przygotowanie:

Na małym ogniu, w głębokiej patelni, zeszklij na maśle drobno pokrojoną szalotkę. Opłucz ryż i wrzuć go na patelnię. Praż około 3 minut, aż stanie się prawie przezroczysty, a potem zalej szklanką wina. Wsyp do tego 2 duże szczypty szafranu. Przykryj szczelnie i duś do momentu, kiedy ryż wchłonie całe wino. Gdy wina w patelni już nie ma, wlej bulion. Do tego dorzuć pokrojonego w kostkę pora, przykryj i duś przez 15 minut. Często mieszaj całość, aby szafran dobrze się rozprowadził, a ryż nie przywierał. Gdy nie ma już bulionu, dopraw ryż solą i pieprzem do smaku. Risotto jest gotowe, gdy ryż jest kleisty, miękki i złoty. Dodaj do niego jeszcze masło, posyp parmezanem i podawaj.

Wartość odżywcza 1 porcji ( 80 g):
Kalorie 131,56 kcal
--- ---
Białka 2,53 g
--- ---
Węglowodany 22 g
--- ---
Tłuszcze 3,24 g
--- ---
Błonnik 0,34 g
--- ---

Komentarz:

Risotto to popularna włoska potrawa, przejęta zresztą przez wiele kuchni europejskich. Przyrządza się je z ryżu podsmażonego na tłuszczu razem z cebulą lub czosnkiem, gotowanego z dodatkiem wina lub innego wytrawnego alkoholu, a po jego odparowaniu, ugotowanego na rosole z dodatkiem szafranu i soli. Przygotowany ryż należy połączyć ze startym parmezanem, świeżym, osolonym masłem, jogurtem, śmietaną, itp. Ważne, aby uzyskał gładką konsystencję. Potrawa jest dość wszechstronna i występuje w wielu postaciach – z wątróbką, rybami, owocami morza, drobiem oraz innymi rodzajami mięsa, warzywami, grzybami lub bez dodatków. Ostatnia propozycja nosi miano risotto po mediolańsku.

Komentarze

dyskusje na forum

Artykuły Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie

Sałatka z ziemniaków

Sałatka z ziemniaków

Sałatka ziemniaczana to świetny pomysł na wieczorną przekąskę lub jako dodatek do obiadu. Lekkie składniki, pyszny sos i nienachalne przyprawy sprawią, że sałatka z pewnością zasmakuje każdemu.

Dania wegetariańskie

Jajka faszerowane

Jajka faszerowane

Jajka to jedno z najlepszych źródeł białka. Poza nim w produktach tych znaleźć możemy również takie substancje jak witaminy, jony i enzymy.

Dania wegetariańskie

Czy mrożona pizza może być zdrowa?

Czy mrożona pizza może być zdrowa?

Jakość mrożonej pizzy Po produkty mrożone najczęściej sięgamy w dni, w ciągu których nie mamy ani czasu ani ochoty na gotowanie. I nie ma w tym nic złego, jeśli dzieje się to sporadycznie, a i sam wybór produktu nie jest przypadkowy. Najczęściej wybieranym...

Dania wegetariańskie

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana to świetny pomysł na wieczorną przekąskę lub jako dodatek do obiadu. Lekkie składniki, pyszny sos i nienachalne przyprawy sprawią, że sałatka z pewnością zasmakuje każdemu. Składniki: 5 średnich ziemniaków, 1 zielony ogórek, pęczek...

Dania wegetariańskie

Zdrowy chleb jagodowo-cytrynowy dla twojego dziecka!

Zdrowy chleb jagodowo-cytrynowy dla twojego dziecka!

Chlebek jagodowo-cytrynowy najlepiej piec latem, kiedy pod dostatkiem jest słodkich i zdrowych jagód. Pieczywo składa się z wielu wartościowych składników, takich jak mąka kokosowa, skrobia migdałowa, olej kokosowy czy cytryna. Zrób go jeszcze dzisiaj! Wartości...

Dania wegetariańskie

Zupa szparagowa

Zupa szparagowa

Zupa szparagowa to ciekawa alternatywa dla klasycznych zup polskiej kuchni. Do tego główny składnik, szparagi, nadają daniu oryginalny smak i aromat oraz dostarczają naszemu organizmowi odpowiednie substancje odżywcze. Poniżej zamieszczamy przepis. Składniki: pęczek...

Dania wegetariańskie

Faszerowane jajka

Faszerowane jajka

**Faszerowane jajka** mogą posłużyć jako pyszna, lekka przystawka do wykwintnej kolacji. Gdy brakuje pomysłów, co przygotować jako bezmięsną przekąskę, przepis na te jajka z pewnością będzie odpowiadać każdemu. **Składniki:** * 4 ugotowane na twardo...

Dania wegetariańskie

Włoskie risotto

Włoskie risotto

Risotto to klasyczna włoska potrawa. To danie z ryżu nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Wymaga jedynie opracowania specjalnej techniki przygotowania ryżu i dobrania odpowiednich dodatków.