Klasyczne risotto

Risotto jest daniem włoskim, a jego podstawowym składnikiem jest ryż. Do zalet tej potrawy należy łatwość oraz szybkość, z jaką można ją przyrządzić. Jedyny haczyk to odpowiednie przygotowanie ryżu i skomponowanie właściwych składników. Dziś klasyczne risotto.

Składniki:

  • 400 g ryżu,
  • 2 szalotki,
  • masło,
  • wytrawne białe wino,
  • szafran,
  • 1 por,
  • tarty parmezan,
  • bulion warzywny.

Polecane wideo:

Włoskie risotto

Risotto to klasyczna włoska potrawa. To danie z ryżu nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Wymaga jedynie opracowania specjalnej techniki przygotowania...

Przygotowanie:

Na małym ogniu, w głębokiej patelni, zeszklij na maśle drobno pokrojoną szalotkę. Opłucz ryż i wrzuć go na patelnię. Praż około 3 minut, aż stanie się prawie przezroczysty, a potem zalej szklanką wina. Wsyp do tego 2 duże szczypty szafranu. Przykryj szczelnie i duś do momentu, kiedy ryż wchłonie całe wino. Gdy wina w patelni już nie ma, wlej bulion. Do tego dorzuć pokrojonego w kostkę pora, przykryj i duś przez 15 minut. Często mieszaj całość, aby szafran dobrze się rozprowadził, a ryż nie przywierał. Gdy nie ma już bulionu, dopraw ryż solą i pieprzem do smaku. Risotto jest gotowe, gdy ryż jest kleisty, miękki i złoty. Dodaj do niego jeszcze masło, posyp parmezanem i podawaj.

Wartość odżywcza 1 porcji ( 80 g):
Kalorie 131,56 kcal
Białka 2,53 g
Węglowodany 22 g
Tłuszcze 3,24 g
Błonnik 0,34 g


Komentarz:
Risotto to popularna włoska potrawa, przejęta zresztą przez wiele kuchni europejskich. Przyrządza się je z ryżu podsmażonego na tłuszczu razem z cebulą lub czosnkiem, gotowanego z dodatkiem wina lub innego wytrawnego alkoholu, a po jego odparowaniu, ugotowanego na rosole z dodatkiem szafranu i soli. Przygotowany ryż należy połączyć ze startym parmezanem, świeżym, osolonym masłem, jogurtem, śmietaną, itp. Ważne, aby uzyskał gładką konsystencję. Potrawa jest dość wszechstronna i występuje w wielu postaciach – z wątróbką, rybami, owocami morza, drobiem oraz innymi rodzajami mięsa, warzywami, grzybami lub bez dodatków. Ostatnia propozycja nosi miano risotto po mediolańsku.

Komentarze

dyskusje na forum

Artykuły Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie

Sałatka z ziemniaków

Sałatka z ziemniaków

Sałatka ziemniaczana to świetny pomysł na wieczorną przekąskę lub jako dodatek do obiadu. Lekkie składniki, pyszny sos i nienachalne przyprawy sprawią, że sałatka z pewnością zasmakuje każdemu.

Dania wegetariańskie

Jajka faszerowane

Jajka faszerowane

Jajka to jedno z najlepszych źródeł białka. Poza nim w produktach tych znaleźć możemy również takie substancje jak witaminy, jony i enzymy.

Dania wegetariańskie

Czy mrożona pizza może być zdrowa?

Czy mrożona pizza może być zdrowa?

Jakość mrożonej pizzy Po produkty mrożone najczęściej sięgamy w dni, w ciągu których nie mamy ani czasu ani ochoty na gotowanie. I nie ma w tym nic złego, jeśli dzieje się to sporadycznie, a i sam wybór produktu nie jest przypadkowy. Najczęściej wybieranym...

Dania wegetariańskie

Chleb z dyni

Chleb z dyni

Wartość kaloryczna dyni jest dość niska - 100 g świeżej masy to około 32 kcal. Natomiast jej wartość odżywcza jest dość duża. To bogactwo witamin A, B1, B2, C, PP oraz składników mineralnych takich jak: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez.

Dania wegetariańskie

Klasyczna sałatka coleslaw

Klasyczna sałatka coleslaw

Sałatka coleslaw to jedna z najbardziej popularnych sałatek na świecie. Klasyczne składniki sprawiają, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie.

Dania wegetariańskie

Szparagowa zupa

Szparagowa zupa

Zupa szparagowa to ciekawa alternatywa dla klasycznych zup polskiej kuchni. Do tego główny składnik, szparagi, nadają daniu oryginalny smak i aromat oraz dostarczają naszemu organizmowi odpowiednie substancje odżywcze.

Dania wegetariańskie

Cebulowa zupa

Cebulowa zupa

Zupa cebulowa to danie dla prawdziwych fanów. Charakterystyczny smak i aromat cebuli, wzbogaconej bulionem i przyprawami sprawiają, że spróbować dania powinien każdy.

Dania wegetariańskie

Korzyści z jedzenia arbuzów

Korzyści z jedzenia arbuzów

Arbuzy mają wiele zalet Arbuz jest popularnym owocem, który szczególnie sprawdza się w letnie upały. Z botanicznego punktu widzenia arbuzy to kuzyni ogórków i dyni - dwóch innych zdrowych produktów. Zdrowsze serce Potas, który zawarty jest w arbuzach...