Grzyby z rusztu
Z jednej strony mówi się, że grzybowe potrawy są ciężkie i wolno się je trawi. Z drugiej jednak strony mówi się o nich tak, jakby miały nam zapewnić wieczną, a przynajmniej długą młodość. Wynika to oczywiście ze składu odżywczego grzybów. Grzyby ponadto mają działanie lecznicze – w chińskiej i japońskiej medycynie od wieków stosowane są grzyby maitake i shiitake jako środek obniżający ciśnienie, wzmacniający układ odpornościowy i opóźniający starzenie się organizmu.
Składniki:
- kapelusze grzybów leśnych,
- 1 szklanka oliwy,
- 1/4 szklanki octu balsamicznego,
- 1/4 szklanki sosu sojowego,
- 4 obrane i zgniecione w prasce ząbki czosnku,
- 1 posiekana drobno cebula.
Przygotowanie:
Najpierw zrób zaprawę do grzybów. Oliwę, ocet, sos sojowy, czosnek i posiekaną cebulkę zmiksuj razem. Grzyby oczyść, odetnij trzony. Kapelusze mocz przez kilka sekund w zaprawie i odkładaj na sito, aby obciekły z jej nadmiaru. Piecz około 10 minut na dobrze nagrzanym grillu, kilkakrotnie odwracając. Podawaj z grzankami.
Wartość odżywcza 1 porcji (50 g): | |
---|---|
Kalorie | 114,25 kcal |
Białka | 1,05 g |
Węglowodany | 2,6 g |
Tłuszcze | 36,51 g |
Błonnik | 0,425 g |
Komentarz:
Wiele grzybów znanych jest ze swoich właściwości leczniczych. Świetnym przykładem jest ucho bzowe, które nie tylko usprawnia pracę układu immunologicznego, ale także świetnie redukują nadciśnienie tętnicze i wzmacnia naczynia krwionośne. Ponadto, doskonale wpływają na urodę, np. wspomniany powyżej grzyb skutecznie polepsza wygląd cery i włosów, a także wspomaga regenerację naskórka i działa odmładzająco. Zbierając samemu grzyby, warto się na nich znać, gdyż mogą być tak samo uzdrawiające, jak i trujące.