Jakie mleko jest najzdrowsze?

Mimo trwającej w ostatnich latach dyskusji nad wartością dietetyczną mleka, zwłaszcza krowiego, nadal jest ono uważane za jeden z najcenniejszych produktów, dostarczających wielu niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników odżywczych.

Przede wszystkim jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, wapnia o wysokiej przyswajalności i witamin z grupy B, w tym szczególnie ryboflawiny i kobalaminy, na które dzienne zapotrzebowanie zostaje zaspokojone przez dwie szklanki tego napoju. Wśród składników tłuszczu mlecznego na szczególne wyróżnienie zasługuje obecność CLA (sprzężonego kwasu linolowego), który stymuluje procesy metaboliczne, zapobiega chorobom zwyrodnieniowym i cukrzycy. Tłuszcz mleczny zawiera także witaminę D i karotenoidy. Mleko, jako jedyne spośród produktów zwierzęcych, wpływa alkalizująco na organizm, dostarczając licznych mikroelementów.

Polecane wideo:

Jaki rodzaj mleka wybrać?

Wymienione wyżej zalety mleka dotyczą jedynie produktu w czystej postaci, do którego nie dodano żadnych innych substancji, w tym konserwantów czy stabilizatorów. Ostatnimi czasy na rynku pojawiają się produkty mlekopodobne, w których naturalny tłuszcz mleczny zastępuje się olejem roślinnym. Choć na wyrobach tych nie pojawia się napis „mleko” to opakowanie i nazwa sugerują naturalny produkt.

Przed zakupem warto również rozważyć formę utrwalenia napoju. Możemy kupić mleko surowe (dostępne w mlekomatach w wielu miastach), które po udoju zostało tylko schłodzone, a także pasteryzowane, sterylizowane (tzw. UHT) lub poddane ultrafiltracji. Utrwalanie mleka jest niezbędne – w innym przypadku ten naturalny produkt szybko ulega zepsuciu. Pomiędzy mlekiem pasteryzowanym i UHT są różnice zarówno w wartości odżywczej jak i trwałości, ale nie da się jednoznacznie powiedzieć, które jest lepsze. Jeżeli ma dla nas znaczenie trwałość – z całą pewnością powinniśmy wybrać mleko UHT, jest ono także bardziej zasobne w witaminy w porównaniu z pasteryzowanym. Stymuluje również rozwój bakterii probiotycznych w naszym przewodzie pokarmowym.

Mleko pasteryzowane jest mniej trwałe i zawiera mniej witamin. Zachowana zostaje w nim jednak naturalna struktura białek, a więc nadaje się do wyprodukowania z niego serka, jogurtu czy zsiadłego mleka w warunkach domowych. Meko poddane ultrafiltracji ma krótki termin przydatności, jednak jego wartość odżywcza jest najbardziej zbliżona do świeżego.

Kto nie powinien pić mleka?

Mleko, zarówno krowie jak i kozie, nie jest przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci, ze względu na skład i wysoką zawartość składników mineralnych mogących nadmiernie obciążać układ wydalniczy. Nie powinniśmy go podawać malcom poniżej 12 miesiąca życia, a później lepiej jest wprowadzać raczej jego przetwory. Nabiał powinien być wykluczony z diety osób uczulonych na białka mleka (problem ten dotyczy 5 proc. populacji dzieci i około 3 proc. populacji dorosłych). Jest także niewskazane dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy (jest to pierwotne lub wtórne upośledzenie zdolności do wytwarzania enzymu hydrolizującego cukier mleczny na cukry proste).

Mleko roślinne a mleko krowie

Najpopularniejsze jest mleko sojowe, ale ciekawą alternatywą jest również to zbożowe (ryżowe, owsiane, z quinoi), z orzechów (np. laskowych, migdałów), a także konopne, sezamowe, słonecznikowe. Pełnią one funkcję zastępczą przede wszystkim pod względem kulinarnym, gdyż składem niezbyt przypominają mleko ssaków. Większość wymienionych produktów zawiera tylko niewielkie ilości białka (często poniżej 1 proc.). Są także przeważnie uboższe w tłuszcz, ale ze względu na wysoką zawartość węglowodanów mają zbliżoną wartość energetyczną. Nie zawierają witaminy B12, D, a poziom witaminy B1 i B2 jest z reguły znacząco niższy. Jednocześnie jednak mają więcej folianów i niacyny.

Alergia na mleko u niemowląt

Alergia na mleko stanowi jeden z poważnych dolegliwości zdrowotnych u dzieci. W ostatnich latach obserwuje się wzrost częstości występowania chorób alergicznych...

Długotrwałe spożywanie mleka roślinnego bez uzupełniania wymienionych wyżej składników odżywczych może prowadzić do niedoborów jodu w diecie. Część wyrobów roślinnych wzbogaca się wapniem i witaminami. Niektórzy producenci dodają jednak również cukier, aromaty i stabilizatory, a taki napój ma już niewiele wspólnego z zasadami zdrowego żywienia.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Napoje i drinki
Napoje i drinki

Napój orzechowy

Napój orzechowy

Orzechy to bardzo wartościowe produkty. Jest ich kilka odmian, między innymi orzechy włoskie, ziemne, brazylijskie, arachidowe, migdały czy orzechy nerkowca. Wszystkie jednak charakteryzują się podobnymi właściwościami. Są źródłem niektórych witamin...

Napoje i drinki

Napój truskawkowy

Napój truskawkowy

Truskawki są pierwszymi owocami w sezonie, pojawiają się już na przełomie maja i czerwca i towarzyszą nam do połowy lipca. Późniejsze odmiany mają również owoce pod koniec sierpnia i wczesną jesienią. Owoce te nie tylko pięknie pachną, wyglądają i smakują,...

Napoje i drinki

Napój na bazie arbuza

Napój na bazie arbuza

Arbuz to jeden z najzdrowszych owoców na świecie. W większości składa się z wody i jest niegroźnie słodki, dzięki czemu podbija serca wszystkich, którzy biorą się za diety odchudzające. Zawartość witamin może nie jest duża, ale na uwagę zasługują głównie...

Napoje i drinki

Co powinny pić dzieci, a jakie napoje są dla nich niewskazane?

Co powinny pić dzieci, a jakie napoje są dla nich niewskazane?

lub warzywa stanowią zaledwie 30 proc. składu produktu, reszta to konserwanty, których używa się nawet do procesu pasteryzacji. Napoje są zwykle (...) ilość płynów dla dwulatków i starszych dzieci, obejmująca mleko, wodę, napoje,...

Napoje i drinki

Zielone warzywa, które warto dodawać do koktajli

Zielone warzywa, które warto dodawać do koktajli

Koktajle na zdrowie Koktajle przyrządzone z warzyw i owoców mają nie tylko doskonały smak, lecz także są cenne dla naszego zdrowia. Dowiedz się, które spośród zielonych warzyw liściastych będą stanowić idealny dodatek do koktajlów. Boćwina Boćwina zawiera...

Napoje i drinki

Jakie mleko wybrać?

Jakie mleko wybrać?

Mleko migdałowe Powstaje po zmieleniu migdałów i dokładnym wymieszaniu ich z wodą. Ma kremową konsystencję i orzechowy smak. To dobra opcja dla osób, które mają uczulenie na laktozę i nie mogą jeść nabiału. Warto sięgnąć po mleko migdałowe, ponieważ dostarcza...

Napoje i drinki

Właściwości herbaty różanej

Właściwości herbaty różanej

Herbata różana Róże stosowano już w starożytnej medycynie. Aromatycznymi kwiatami leczono bóle brzucha, zaburzenia miesiączkowania oraz problemy z trawieniem. Płatków używano również na stany zapalne oraz na kaszel. Olejek różany wykorzystywano jako...

Napoje i drinki

Cała prawda o kawie - zobacz, czy powinieneś ją pić

Cała prawda o kawie - zobacz, czy powinieneś ją pić

Kawa - zdrowa czy niezdrowa? Kawa wywiera wielokierunkowy wpływ na organizm ludzki. Z jednej strony zawiera w składzie substancje korzystne dla zdrowia, a z drugiej - substancje pobudzające, które mogą być niekorzystne i np. powodować problemy ze snem....

Napoje i drinki

Pij zieloną herbatę na zdrowie

Pij zieloną herbatę na zdrowie

Zielona herbata najzdrowszym napojem na świecie? Nie bez powodu zieloną herbatę określa się mianem najzdrowszego napoju na świecie. Jest ona bogata