Błonnik

Jednym z ważniejszych składników pokarmowych diety kobiety w ciąży jest błonnik. Powodem są jego właściwości wspomagające proces trawienia i wydalania. Poza tym doskonale powoduje uczucie sytości, co w okresie ciąży, która charakteryzuje się słodkim podjadaniem i spełnianiem różnych żywieniowych zachcianek, jest bardzo ważne.

Czym jest błonnik pokarmowy i jaka jest rola błonnika w ciąży?

Błonnik pokarmowy wspomaga pracę jelit. Obecność błonnika w pożywieniu stymuluje tempo przesuwania się pokarmu w jelitach, proces trawienia i wydalania. Pobudza perystaltykę jelit. Każdego dnia organizm ciężarnej potrzebuje około 30 gr. błonnika.

Polecane wideo:

Jakie produkty są bogate w błonnik?

Jednym z ważniejszych składników pokarmowych diety kobiety w ciąży jest błonnik.

Aby dostarczyć dostatecznych ilości tego składnika odżywczego, należy sięgać po zboża pełnoziarniste, otręby pszenne, płatki owsiane, pieczywo razowe, chleb chrupki, ryż niełuskany, warzywa (marchew, groszek, brokuły) i owoce (jabłka, banany, rodzynki i gruszki).

Błonnik w ciąży, dzięki zwiększaniu objętości aż o 200 razy, wypełnia żołądek, zmniejszając uczucie głodu i – co się z tym wiąże – pozwala na kontrolę kilogramów w ciąży.

Inne badania naukowe potwierdzają, że zwiększone spożycie błonnika w ciąży, z podkreśleniem znaczenia pierwszych trzech miesięcy, zdecydowanie zmniejsza ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego – potencjalnie śmiertelnego stanu charakteryzującego się podwyższonym ciśnieniem krwi. Jednocześnie wyższe stężenie błonnika we krwi przyczyniło się do zmniejszenia zawartości trójglicerydów we krwi i obniżenia poziomu „złego cholesterolu” (LDL) przy zwiększeniu poziomy „dobrego cholesterolu” (HDL).

Błonnik na zaparcia w ciąży?

Drugi i trzeci trymestr ciąży okazuje się często bardzo uciążliwy dla przyszłych mam ze względu na pojawianie się wzdęć i zaparć. Idealnym rozwiązaniem na uporczywe zaparcia w ciąży jest dodanie do codziennego jadłospisu produktów bogatych w błonnik. To właśnie on usprawnia perystaltykę jelit, czyli nadaje tempo przesuwania się pokarmu w przewodzie pokarmowym. Dieta bogata w błonnik zapobiega wzdęciom i zaparciom w ciąży, minimalizuje wchłanianie cholesterolu oraz glukozy. Dieta ta jest dedykowana nie tylko kobietom w ciąży, ale wszystkim dorosłym.

Dieta na zaparcia powinna być wprowadzana stopniowo, aby przewód pokarmowy miał szansę nabrać odpowiedniego tempa pracy. Szczególnie należy pilnować, żeby podczas diety błonnikowej pić zdecydowanie więcej wody mineralnej niegazowanej, nawet ponad 2 litry wody dziennie.

Dieta błonnikowa w ciąży

Łatwo powiedzieć, że należy jeść więcej błonnika. Niewiele osób wie, co zawiera 30 gr. błonnika. A akurat tę wymaganą porcję można uzyskać poprzez racjonalne komponowanie swoich posiłków. Oto przykłady:

  • 2/3 małe ziemniaki (3gr. błonnika), 0.5 l. zupy warzywnej (12gr. błonnika), 4 łyżki szpinaku (6gr. błonnika), 2 banany (9gr. błonnika).
  • 4 łyżki musli owocowego (4 gr. błonnika), 3 łyżki kaszy gryczanej (4 gr. błonnika), 1 bułka grahamka (6 gr. błonnika), kromka chleba żytniego (3 gr. błonnika), połowa selera (7gr. błonnika), 4 mandarynki (6gr. błonnika).

Warto znać także listę produktów, które na 100 gr. posiadają ponad 10 gr. błonnika. Są to: fasola biała (15,7) , fasola czerwona (25), mak (20,5), marakuja (15,9), migdały (12,9), orzechy kokosowe suszone (20,3), otręby pszenne (42,4), płatki pszenne (10,1), płatki żytnie (11,6), soja (15,7), suszone brzoskwinie (14,3), suszone figi, jabłka, morele (ok. 11), wiórki kokosowe (21). Pozwoli nam to swobodniej manewrować składnikami podczas przygotowywania posiłków.

Olga Wieczorek, ponad rok temu

Składniki odżywcze

Komentarze

dyskusje na forum

Artykuły Błonnik
Błonnik

Dieta w zaparciach

Dieta w zaparciach

Dieta w zaparciach powinna bazować na błonniku, który ułatwia trawienie i usprawnia przesuwanie się treści pokarmowej w jelitach. Zaparcia w ciąży (...) oraz stosowanie suplementów żelaza. Jak się odżywiać, aby zniwelować problemy z...

Ciasta i ciasteczka

Bakaliowe ciasteczka

Bakaliowe ciasteczka

Bakalie to składniki posiadające błonnik, magnez, potas, witaminę E i kwas foliowy. Są świetną przekąską dla każdego, kto dba o prawidłowy rozwój organizmu oraz linię.

Składniki odżywcze

Nietypowe objawy niedoboru błonnika w organizmie

Nietypowe objawy niedoboru błonnika w organizmie

Błonnik w diecie Każdy z nas powinien przyjmować 25 gramów błonnika dziennie. Najlepszym sposobem na uzyskanie prawidłowej ilości jest odpowiednia (...) . Organizm wysyła jednak jeszcze inne sygnały, które trudno skojarzyć...

Dania z wołowiny

Stek z papryką

Stek z papryką

wszystkich barw zawierają komplet witamin z grupy B i dużo związków mineralnych, takich jak wapń, potas, żelazo, magnez, mangan i miedź. Są też bogate w błonnik.

Przetwory

Śliwkowy dżem

Śliwkowy dżem

bowiem pokaźną liczbę różnorodnych składników, które dbają o nasze zdrowie i urodę, na przykład witaminy A, C, E, B6, K, potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez oraz błonnik.

Desery

Deser owocowy

Deser owocowy

, jak wapń, żelazo, miedź, fosfor, siarka, selen, cynk, a także błonnik oraz przeciwutleniacze.

Kuchnia

Dieta niezwykle bogata w błonnik

Dieta niezwykle bogata w błonnik

Produkty zbożowe na początek dnia Polacy nie jedzą wystarczająco dużo błonnika. Przeciętnie dostarczamy go o połowę mniej niż powinniśmy, a (...) jest to składnik, który zmniejsza cholesterol, zapobiega zaparciom i pomaga w trawieniu....

Dieta w ciąży

Warzywa dla kobiet w ciąży

Warzywa dla kobiet w ciąży

, takich jak magnez, potas, błonnik i żelazo. Mikroelementy zawarte w zielonych warzywach liściastych chronią dziecko przed wadami, np. rozszczepem kręgosłupa (...) jest też błonnik, antyoksydanty, żelazo i wiele innych...

Kuchnia

Mało atrakcyjne, ale bardzo zdrowe warzywa

Mało atrakcyjne, ale bardzo zdrowe warzywa

Buraki Chociaż nie wyglądają zbyt atrakcyjnie, buraki są bardzo korzystne dla zdrowia. Zawierają żelazo, błonnik i witaminę C. Dzięki tak bogatemu (...) Jest bogatym źródłem błonnika i beta-karotenu. Specjaliści podają,...