Zachcianki w ciąży: dlaczego się pojawiają?
Zachcianki w ciąży traktowane są nierzadko w kategoriach żartu. Z ust do ust krążą opowieści o zdesperowanych ciężarnych wyganiających swych partnerów w mroźne, śnieżne noce z ciepłych domów w poszukiwaniu lodów czekoladowych i śledzi, bez których nie będą mogły zaznać spokoju. Ale czy to faktycznie jedynie anegdota? Co na ten temat mówi nauka? I czy zachcianki w ciąży mogą wskazywać na braki w diecie? Sprawdźmy!
1. Zachianki w ciąży. Kiedy się pojawiają?
Zachcianki kobiet w ciąży są faktem, choć nie dotyczą wszystkich kobiet. Pojawiają się na ogół na początku ciąży, a trwają najczęściej do końca pierwszego trymestru. Przybierają postać nagłej niepohamowanej ochoty na coś lub wręcz przeciwnie – silnej awersji do danego smaku czy zapachu. Niejednokrotnie są powodem nagłych zmian w dotychczasowych nawykach żywieniowych ciężarnej.
1.1. Dlaczego kobiety w ciąży mają specyficzne zachcianki?
Ich występowanie tłumaczone jest najczęściej zmianami hormonalnymi w ciąży (wszak w organizmie przyszłej mamy trwa hormonalna burza!). To one właśnie wpływają na zmysł smaku i węchu, które w ciąży dodatkowo się wyostrzają.
Badania brytyjskie wskazują na większe nasilenie tego zjawiska obecnie niż 100 lat temu, między innymi ze względu na większą dostępność różnorodnych produktów spożywczych.
2. Jakie są najbardziej nietypowe zachcianki w ciąży?
Legendarna jest już zachcianka na lody lub ogórki kiszone (a nawet łączenie tych smaków). Kobiety mają też częściej ochotę na słodycze lub niezdrowe przekąski.
Mogą z kolei ograniczać mięso, mimo iż przed ciążą regularnie gościło ono w ich diecie. I jeżeli widok, zapach lub smak jakiegoś produktu odstręcza, zmuszanie się do zjedzenia, zdecydowanie nie jest wskazane. Jednak pewnych rzeczy takich jak mięso właśnie, nie należy zupełnie wykluczać z diety. Można spróbować przyrządzić potrawę, która choć trochę zakamufluje jego obecność. Jeśli ten sposób okaże się nieskuteczny, należy po konsultacji z lekarzem znaleźć inne źródło białka.
Warto też pamiętać, że nawet jeśli zachcianki ciążowe są częste i silne, nie należy traktować ich jako usprawiedliwienia do konsumpcji niezdrowych produktów.
2.1. Jak radzić sobie z niezdrowymi zachciankami w ciąży?
W sytuacji, kiedy odczuwana jest wzmożona potrzeba zjedzenia słodyczy, warto zdecydować się na te, które mają najwięcej wartościowych składników. Należą do nich między innymi: gorzka czekolada, domowe ciasto, sorbety owocowe, suszone i świeże owoce.
Warto pamiętać, że nadmiar słodyczy w ciąży może przyczynić się do podwyższenia poziomu cukru, co z kolei może doprowadzić do niekontrolowanego przyrostu masy ciała lub groźnych chorób.
3. Zachcianki w ciąży a płeć dziecka
Czasami w ciąży kobiety mają dziwne zachcianki w ciąży. Zdarza się na przykład, że ciężarna ma ochotę na zjedzenie kredy. Wskazywać to może na brak w wapnia w jej organizmie. W takim przypadku powstały deficyt należy uzupełnić produktami spożywczymi, które nie zagrożą zdrowiu kobiety. Natomiast ciągła ochota na kiszoną kapustę czy ogórki może sugerować brak witaminy C. Zapotrzebowanie na magnez może z kolei manifestować się pociągiem do czekolady.
Jednak wbrew przesądom smaki kwaśne czy słodkie nie są wiarygodnym wyznacznikiem tego, czy urodzi się chłopca czy dziewczynkę.
Dobrze zbilansowana dieta oraz ruch zapewnią maleństwu idealny rozwój. Efektem prawidłowego odżywiania jest lepsze samopoczucie w trakcie ciąży oraz mniejsze występowanie dolegliwości ciążowych, szczególnie w ostatnim trymestrze. Ponadto kobiety, które dbały o dietę, szybciej wracają do formy po porodzie.