Placek pomarańczowy
Pomarańcze, mandarynki i inne cytrusy kojarzą nam się ze słońcem i ciepłymi krajami. Dzięki przepisowi na pomarańczowy placek, możemy mieć cytrusowy klimat na talerzu bez wyjeżdżania z kraju ani nawet wychodzenia z domu!
Składniki:
- 3 duże pomarańcze,
- 250 g zmielonych migdałów,
- 20 g cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 6 jajek,
- 100 g cukru pudru,
- 2 łyżki wody.
Przygotowanie:Całe pomarańcze ze skórką gotuj i gdy będą już w miarę miękkie, zmiksuj je na papkę. Następnie dorzuć pozostałe składniki i całość dokładnie wymieszaj. Tortownicę wysmaruj masłem i na dnie połóż pergamin. Przelej masę do formy. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni i na minimum godzinę włóż ciasto do środka. W międzyczasie wymieszaj gorącą wodę z cukrem pudrem i w ten sposób przyrządź lukier. Wyjmij gotowe ciasto, odłóż do wystygnięcia, a następnie polej lukrem.
Wartość odżywcza 1 porcji (150 g): | |
---|---|
Kalorie | 301,58 kcal |
Białka | 11,03 g |
Węglowodany | 26,48 g |
Tłuszcze | 18,25 g |
Błonnik | 4,79 g |
Komentarz:
Cytrusy, czyli pomarańcze, mandarynki i cytryny, są korzystne dla zdrowia z powodu pektyn. Są to naturalne składniki, które zapobiegają powstawaniu nowotworów. Owoce cytrusowe są bogate w witaminę C, wzmacniającą odporność organizmu, oraz wiele innych cennych witamin i minerałów (potas i wapń). Zawierają także dużą dawkę białka i kwasów organicznych. Cytrusy wspomagają nas w walce z licznymi schorzeniami, takimi jak awitaminoza, miażdżyca, czy nowotwory.