Trwa ładowanie...

Placek pomarańczowy

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 17.03.2017 17:42
Placek pomarańczowy
Placek pomarańczowy (Zdjęcie / Shutterstock)

Pomarańcze, mandarynki i inne cytrusy kojarzą nam się ze słońcem i ciepłymi krajami. Dzięki przepisowi na pomarańczowy placek, możemy mieć cytrusowy klimat na talerzu bez wyjeżdżania z kraju ani nawet wychodzenia z domu!

Składniki:

  • 3 duże pomarańcze,
  • 250 g zmielonych migdałów,
  • 20 g cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 6 jajek,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 łyżki wody.

Przygotowanie:Całe pomarańcze ze skórką gotuj i gdy będą już w miarę miękkie, zmiksuj je na papkę. Następnie dorzuć pozostałe składniki i całość dokładnie wymieszaj. Tortownicę wysmaruj masłem i na dnie połóż pergamin. Przelej masę do formy. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni i na minimum godzinę włóż ciasto do środka. W międzyczasie wymieszaj gorącą wodę z cukrem pudrem i w ten sposób przyrządź lukier. Wyjmij gotowe ciasto, odłóż do wystygnięcia, a następnie polej lukrem.

Wartość odżywcza 1 porcji (150 g):
Kalorie301,58 kcal
Białka11,03 g
Węglowodany26,48 g
Tłuszcze18,25 g
Błonnik4,79 g
Zobacz film: "Naukowcy: najzdrowsza dieta to dieta wiktoriańska"

Komentarz:

Cytrusy, czyli pomarańcze, mandarynki i cytryny, są korzystne dla zdrowia z powodu pektyn. Są to naturalne składniki, które zapobiegają powstawaniu nowotworów. Owoce cytrusowe są bogate w witaminę C, wzmacniającą odporność organizmu, oraz wiele innych cennych witamin i minerałów (potas i wapń). Zawierają także dużą dawkę białka i kwasów organicznych. Cytrusy wspomagają nas w walce z licznymi schorzeniami, takimi jak awitaminoza, miażdżyca, czy nowotwory.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze