Pasta z sardynkami
Pasta z sardynkami to świetny dodatek do makaronu. Można ją również podawać z ryżem. Danie jest proste i wyjątkowo smaczne.
Składniki:
- 400 g krótkiego, grubego makaronu,
- 15 filecików sardeli,
- 1 posiekany pęczek bazylii,
- 1 łyżka posiekanych kaparów,
- 2 obrane i roztarte ząbki czosnku,
- pieprz,
- 300 g pomidorów,
- 2 puszki sardynek w oleju,
- 2 kostki bulionowe,
- 4 łyżki oleju winogronowego.
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotuj 2,5 litra wody, wrzuć kostki bulionowe, gotuj minutę, ciągle mieszając. Następnie wrzuć makaron i ugotuj al dente.
Pomidory włóż do rondelka i duś przez chwilę bez tłuszczu. Przełóż do miseczki, wymieszaj z czosnkiem, dodaj kapary roztarte z sardelami i 3 łyżkami oleju. Zmiksuj blenderem, dodaj sardynki, przypraw pieprzem i pokruszoną kostką paprykową.
Odcedź makaron, skrop resztą oleju, połącz z sosem i bazylią. Delikatnie wymieszaj i podawaj od razu.
Wartość odżywcza 1 porcji (200 g): | |
---|---|
Kalorie | 272,46 kcal |
Białka | 11,75 g |
Węglowodany | 21,69 g |
Tłuszcze | 15,25 g |
Błonnik | 2,33 g |
Komentarz:
Dania z makaronem warto wprowadzać w swoją codzienną dietę głównie ze względu na dodatki, które lądują w paście na naszych talerzach. Najlepszym rozwiązaniem są warzywa, bogate w witaminy i minerały, ale jeszcze lepszym pomysłem na wzbogacenie wartości odżywczej takiego posiłku jest dodanie mięsa ryby – czy to łososia, czy sardynek, czy tuńczyka. Ryby to jedne z najzdrowszych produktów, bogate w białka i łatwo przyswajalne dla człowieka kwasy omega-3. Ponadto świetnie smakują i pasują niemal do wszystkiego. Nie ma nic lepszego niż połączenie zdrowia i smaku.