Pasta z brokułami i cytryną
Brokuł zwyczajny, główny składnik pasty, często nazywany jest zielonym kalafiorem. Jednak w odróżnieniu od kalafiora, brokuł zawiera wiele składników odżywczych, a smak tego warzywa jest delikatniejszy.
Składniki:
- brokuły,
- sól,
- pieprz,
- oliwa z oliwek,
- sok z jednej cytryny,
- woda,
- makaron według uznania,
- bułka tarta,
- trochę startego sera.
Przygotowanie:
Brokuły umyj i pokrój na kawałki. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i posyp ją nieco solą i pieprzem. Wrzuć na gorący tłuszcz brokuły i podsmażaj. Po kilku minutach dodaj sok z jednej cytryny, a gdy zacznie się gotować, dodaj trochę ciepłej wody. W osobnym garnku ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie makaron al dente. Gdy makaron będzie już gotowy, odcedź go i dorzuć do brokułów. Wymieszaj dobrze i posyp sporą ilością bułki tartej. Nakładaj na głębokie talerze. Możesz na wierzchu udekorować potrawę startym serem.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 90,72 kcal |
Białka | 4,5 g |
Węglowodany | 11,42 g |
Tłuszcze | 3,5 g |
Błonnik | 1,84 g |
Komentarz:
Brokuł jest warzywem doskonale wpływającym na stan organizmu. Jest bogaty w składniki odżywcze, w tym w minerały i witaminy, dzięki którym możliwe jest uchronienie się i szybsze leczenie wielu chorób.