Pasta z brokułami i cytryną

Brokuł zwyczajny, główny składnik pasty, często nazywany jest zielonym kalafiorem. Jednak w odróżnieniu od kalafiora, brokuł zawiera wiele składników odżywczych, a smak tego warzywa jest delikatniejszy.

Składniki:

  • brokuły,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • sok z jednej cytryny,
  • woda,
  • makaron według uznania,
  • bułka tarta,
  • trochę startego sera.

Zobacz film: "Nie każde "E" to twój wróg"

Makaron z brokułami zobacz galerię
Makaron z brokułami

Przygotowanie:

Brokuły umyj i pokrój na kawałki. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i posyp ją nieco solą i pieprzem. Wrzuć na gorący tłuszcz brokuły i podsmażaj. Po kilku minutach dodaj sok z jednej cytryny, a gdy zacznie się gotować, dodaj trochę ciepłej wody. W osobnym garnku ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie makaron al dente. Gdy makaron będzie już gotowy, odcedź go i dorzuć do brokułów. Wymieszaj dobrze i posyp sporą ilością bułki tartej. Nakładaj na głębokie talerze. Możesz na wierzchu udekorować potrawę startym serem.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 90,72 kcal
Białka 4,5 g
Węglowodany 11,42 g
Tłuszcze 3,5 g
Błonnik 1,84 g

Komentarz:

Brokuł jest warzywem doskonale wpływającym na stan organizmu. Jest bogaty w składniki odżywcze, w tym w minerały i witaminy, dzięki którym możliwe jest uchronienie się i szybsze leczenie wielu chorób.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.