Makaron z truflą
Makaron z truflą to bardzo oryginalne danie. Jego główny składnik, trufla, to ceniony wręcz na wagę złota produkt. Charakterystyczny smak i aromat trufli sprawiają, że potrawa, do której te grzyby zostały dodane, staje się wyjątkowa i zasmakuje każdemu.
Składniki:
- 80 g trufli,
- oliwa z oliwek,
- 320 g makaronu paski,
- 80 g masła,
- 200 ml śmietany,
- sól,
- pieprz,
- parmezan.
Przygotowanie:
Roztop masło na patelni na średnim ogniu, dodaj śmietanę, posól, popieprz i zagotuj. W tym czasie ugotuj makaron al dente i odcedź. Zmieszaj sos z makaronem, dodaj trufle i dopraw kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Przed podaniem posyp świeżo startym parmezanem.
Wartość odżywcza 1 porcji (150 g): | |
---|---|
Kalorie | 408,33 kcal |
Białka | 7,06 g |
Węglowodany | 28,78 g |
Tłuszcze | 26,14 g |
Błonnik | 1,02 g |
Komentarz:
Trufle to grzyby wytwarzające bulwiaste, podziemne owocniki. Są bardzo cenione na całym świecie. Trufle to grzyby, które są chyba najbardziej poszukiwanym ze względu na właściwości smakowe i przyprawowe gatunkiem. Właściwości odżywcze trufli nie różnią się niczym od właściwości innych grzybów i nie są wielkie. Najważniejsze są zatem walory smakowe. Ale nie tylko – trufle są doskonałym produktem na cerę. To bogate źródło ważnych substancji, takich jak aminokwasy, związki cukrowe, witaminy z grupy B oraz kwasy AHA, które pomagają spowolnić proces starzenia się skóry. Wyciąg z trufli w widoczny sposób zwiększa napięcie skóry, dlatego stał się jednym z najcenniejszych składników kosmetyków przeciwzmarszczkowych.