Makaron z truflą

Makaron z truflą to bardzo oryginalne danie. Jego główny składnik, trufla, to ceniony wręcz na wagę złota produkt. Charakterystyczny smak i aromat trufli sprawiają, że potrawa, do której te grzyby zostały dodane, staje się wyjątkowa i zasmakuje każdemu.

Składniki:

  • 80 g trufli,
  • oliwa z oliwek,
  • 320 g makaronu paski,
  • 80 g masła,
  • 200 ml śmietany,
  • sól,
  • pieprz,
  • parmezan.

Zobacz film: "Dlaczego warto jeść śniadania?"

Przygotowanie:

Makaron truflowy
Makaron truflowy

Makaron z truflą to bardzo oryginalne danie. Jego główny składnik, trufla, to ceniony wręcz na wagę złota...

zobacz galerię

Roztop masło na patelni na średnim ogniu, dodaj śmietanę, posól, popieprz i zagotuj. W tym czasie ugotuj makaron al dente i odcedź. Zmieszaj sos z makaronem, dodaj trufle i dopraw kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Przed podaniem posyp świeżo startym parmezanem.

Wartość odżywcza 1 porcji (150 g):
Kalorie 408,33 kcal
Białka 7,06 g
Węglowodany 28,78 g
Tłuszcze 26,14 g
Błonnik 1,02 g

Komentarz:

Trufle to grzyby wytwarzające bulwiaste, podziemne owocniki. Są bardzo cenione na całym świecie. Trufle to grzyby, które są chyba najbardziej poszukiwanym ze względu na właściwości smakowe i przyprawowe gatunkiem. Właściwości odżywcze trufli nie różnią się niczym od właściwości innych grzybów i nie są wielkie. Najważniejsze są zatem walory smakowe. Ale nie tylko – trufle są doskonałym produktem na cerę. To bogate źródło ważnych substancji, takich jak aminokwasy, związki cukrowe, witaminy z grupy B oraz kwasy AHA, które pomagają spowolnić proces starzenia się skóry. Wyciąg z trufli w widoczny sposób zwiększa napięcie skóry, dlatego stał się jednym z najcenniejszych składników kosmetyków przeciwzmarszczkowych.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!