Trwa ładowanie...

Makaron z truflą

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 17.03.2017 12:56
Makaron z truflą
Makaron z truflą

Makaron z truflą to bardzo oryginalne danie. Jego główny składnik, trufla, to ceniony wręcz na wagę złota produkt. Charakterystyczny smak i aromat trufli sprawiają, że potrawa, do której te grzyby zostały dodane, staje się wyjątkowa i zasmakuje każdemu.

Składniki:

  • 80 g trufli,
  • oliwa z oliwek,
  • 320 g makaronu paski,
  • 80 g masła,
  • 200 ml śmietany,
  • sól,
  • pieprz,
  • parmezan.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Ciekawe gry i zabawy dla całej rodziny"

Roztop masło na patelni na średnim ogniu, dodaj śmietanę, posól, popieprz i zagotuj. W tym czasie ugotuj makaron al dente i odcedź. Zmieszaj sos z makaronem, dodaj trufle i dopraw kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Przed podaniem posyp świeżo startym parmezanem.

Wartość odżywcza 1 porcji (150 g):
Kalorie408,33 kcal
Białka7,06 g
Węglowodany28,78 g
Tłuszcze26,14 g
Błonnik1,02 g

Komentarz:

Trufle to grzyby wytwarzające bulwiaste, podziemne owocniki. Są bardzo cenione na całym świecie. Trufle to grzyby, które są chyba najbardziej poszukiwanym ze względu na właściwości smakowe i przyprawowe gatunkiem. Właściwości odżywcze trufli nie różnią się niczym od właściwości innych grzybów i nie są wielkie. Najważniejsze są zatem walory smakowe. Ale nie tylko – trufle są doskonałym produktem na cerę. To bogate źródło ważnych substancji, takich jak aminokwasy, związki cukrowe, witaminy z grupy B oraz kwasy AHA, które pomagają spowolnić proces starzenia się skóry. Wyciąg z trufli w widoczny sposób zwiększa napięcie skóry, dlatego stał się jednym z najcenniejszych składników kosmetyków przeciwzmarszczkowych.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze