5 z 6Wpływają pozytywnie na organizm
Ogórki małosolne zawierają bakterie kwasu mlekowego. Są cennymi probiotykami. Obecność bakterii kwasu mlekowego wpływa pozytywnie na mikrobiom, czyli bakterie jelitowe. Najczęściej są to szczepy bakterii z rodziny Lactobacillus i Bifidobacterium.
Dietetyk Robert Lipert przekonuje, że warto jeść kiszonki.
- Zawierają enzymy, które ułatwiają trawienie. Substancje w nich zawarte ułatwiają wchłanianie składników odżywczych. Ponadto poprawiają odporność i pracę jelit.
Podczas fermentacji dochodzi także do wytworzenia acetylocholiny. Substancja ta reguluje ciśnienie krwi i poprawia pracę układu nerwowego. Ogórki małosolne zawierają też antyoksydanty, które hamują działanie wolnych rodników.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: [Najlepiej jeść z ościami. Można wzmocnić zęby(https://parenting.pl/produkty-ktore-pomoga-zachowac-ladny-usmiech-wlacz-je-do-diety-wideo)