Metale ciężkie w żywności dla niemowląt. Nawet w tej ekologicznej
Firmy produkujące żywność dla niemowląt zapewniają, że ich produkty wolne są od niebezpiecznych składników. Tymczasem ze śledztwa przeprowadzonego w Stanach Zjednoczonych wynika, że w żywności dla niemowlaków obecne były metale ciężkie takie jak kadm, rtęć czy ołów. Do wyjaśnienia tych informacji powołano specjalną komisję.
1. Metale ciężkie w żywności
CNN informuje, że 4 wiodących producentów produktów żywnościowych dla niemowląt sprzedawało żywność, która zawierała wysokie poziomy toksycznych dla organizmu metali ciężkich. Co więcej, robiono to świadomie. Informacje zostały potwierdzone przez wewnętrzne dokumenty firm.
"Niebezpieczne poziomy toksycznych metali, takich jak arsen, ołów, kadm i rtęć, występują w żywności dla niemowląt na poziomach przekraczających, co eksperci i organy zarządzające uważają za dopuszczalne” – mówi Raja Krishnamoorthi z rządowego podkomitetu ds. Polityki Gospodarczej i Konsumenckiej, który przeprowadził śledztwo w tej sprawie.
Testy wewnętrzne wykonały firmy: Gerber, Beech-Nut Nutrition, Nurture i Hain Celestial Group. Okazało się, że poziomy metali ciężkich w produktach tych firm znacznie przekraczają limity ustalone dla wody butelkowanej przez amerykańską Agencję Żywności i Leków (FDA) i Amerykańską Agencję Ochrony Środowiska.
2. Chemikalia w żywności dla dzieci
Co konkretnie zawierały produkty dla niemowląt? Komisja śledcza, która teraz bada sprawę donosi, że wśród składników wykryto do 91 razy więcej nieorganicznego arsenu, do 177 raz więcej ołowiu, do 69 razy więcej kadmu oraz 5 razy więcej rtęci niż wynika to z norm ustalonych dla wody butelkowanej.
Co ważne, nie miało znaczenia czy żywność była certyfikowana i oznaczona jako ekologiczna, czy nie. Poziomy metali toksycznych były wysokie również w tych potencjalnie bezpiecznych produktach.
W odpowiedzi na śledztwo swoje wyjaśnienia złożyli już producenci. Teraz przeanalizuje je specjalnie powołana komisja śledcza. By załagodzić odbiór społeczny sprawy, zdecydowano o tym, by każdy produkt żywnościowy przeznaczony dla dzieci był obowiązkowo poddawany testom.
3. Groźne metale ciężkie
Metale ciężkie są niebezpieczne dla zdrowia. Niestety, jako elementy naturalne znajdują się w glebie, stąd niemożliwe jest, by całkowicie ich uniknąć, szczególnie w warzywach i owocach. Niektóre pola charakteryzują się bardziej toksycznymi ich poziomami, inne - mniej. Powodem może być zanieczyszczenie terenów oraz nadużywanie nawozów sztucznych.
Spożywanie produktów, które zawierają bardzo duże ilości metali ciężkich, wiązane jest z podwyższeniem ryzyka nowotworów, chorobami przewlekłymi czy wpływem na rozwój mózgu u dziecka.