5 z 6Lidl kontra Biedronka - kto wygrał?
W składzie produktów na grilla znajdziemy zarówno te składniki, które tam powinny się znaleźć, jak i te, których tam być nie powinno. W dobie nadwagi, otyłości, chorób serca oraz cukrzycy, największe obawy wzbudzać może cukier, glukoza, syrop glukozowy lub glukozowo-fruktozowy. Dietetyk jednak staje w ich obronie.
- Służą one do nadania marynacie odpowiednich walorów smakowych, w domu w tym celu wykorzystujemy zwyczajny cukier - podkreśla dr Krystyna Pogoń, dodając jednocześnie, że listy składników są porównywalne.
- Skład żadnego z tych produktów nie jest idealny, ale w większości nie jest też bardzo zły. Wiele ze składników moglibyśmy robiąc taki produkt w domu dodać w bardziej naturalnej formie - ale ta w której są nie jest też jakoś bardzo zła. Duży plus dla wszystkich produktów - nie ma w nich konserwantów. Nie widzę jednak znaczącej różnicy pomiędzy poszczególnymi dostawcami - jedynie kiełbaski wybrałabym na pewno z Lidla, bo nie mają alginianu - podsumowuje dietetyczka.
Przeczytaj także: Nie daj się nabrać na wyrób mlekopodobny. Tak oszukują producenci