4 z 6Kiełbaski grilowe
Ostatnim produktem, jaki wzięliśmy pod lupę są kiełbaski grillowe. Jak się okazuje, skład obu budzi zastrzeżenia. Powód? Składniki, które w naturalnych kiełbasach nie występują.
- Alginian to składnik pochodzenia naturalnego o dużej wodochłonności. Teoretycznie bezpieczny, ale na pewno składniki pochodzące z glonów nie są tym czego spodziewamy się na drugim miejscu w składzie kiełbasy - mówi dr Krystyna Pogoń. - Skrobia też nie jest naturalnym składnikiem kiełbasy - dodaje.
Nienajwiększą chlubą szczycą się także takie składniki jak hydrolizaty białkowe czy ekstrakt drożdżowy. Choć są naturalne, w przypadku mięs i kiełbas lepiej by było ich unikać.
- Przyprawy i zioła są zupełnie wystarczające żeby nadać atrakcyjny smak - zaznacza Pogoń.
Przeczytaj także: Te produkty zawierają najwięcej utwardzonego oleju palmowego