4 z 7Mleko sojowe
Czas na mleko sojowe o dużej zawartości pełnowartościowego białka oraz potasu. Uzyskujemy go z ugotowanych, a następnie rozdrobnionych ziaren soi. Znajdziemy w nim również fitoestrogeny – związki organiczne, które swoim działaniem wspomagają wchłanianie się wapnia. Mleko sojowe ma bardzo niski indeks glikemiczny, jest też niskokaloryczne. 100 g mleka to jedyne 41 kcal. Dla porównania - 100 g mleka krowiego o 2 proc. zawartości tłuszczu zawiera 10 kcal więcej.
Regularne picie mleka sojowego wpływa na poprawę profilu lipidów we krwi. Tłuszcz w nim zawarty jest nienasycony, bez cholesterolu. Warto go więc stosować w profilaktyce chorób serca. Mleko sojowe polecane jest osobom cierpiącym na cukrzycę, ponieważ ma niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że nie podwyższa w znaczny sposób poziomu glukozy we krwi.