4 z 7Cukier rafinowany i tłuszcze roślinne w składzie
Zgadzamy się, że odpowiednia ilość cukru w diecie jest ważna. Inaczej jednak sprawa wygląda z cukrem rafinowanym, czyli oczyszczonym ze wszystkich substancji odżywczych. Natychmiast po spożyciu dostaje się on do krwiobiegu, co znacząco obciąża trzustkę. Dostarcza on organizmowi tylko pustych kalorii.
Składnikiem, który warto znać jest także Inozynian disodowy (E631). Jego nadmierne spożywanie może zakończyć się bólami głowy, arytmią serca, osłabieniem czy bezsennością. Nie polecany jest on także osobom zmagającym się z kamicą nerkową.
W małej kostce rosołowej znajdują się jeszcze inne, często tajemniczo brzmiące nazwy składników. Są to np. guanylan disodowy, skrobia, tłuszcz kurzy, aromaty, ekstrakt mięsa kurzego czy ekstrakt drożdżowy.
Kostka zawiera także tłuszcze roślinne inaczej nazywane tłuszczami utwardzonymi, trans lub uwodornionymi. To właśnie przed nimi dietetycy przestrzegają najbardziej. Ich regularne spożywanie obniża płodność, zwiększa ryzyko zachorowalności na choroby sercowo-naczyniowe i cukrzycę typu II. Nie polecane są także kobietom w ciąży, ponieważ przechodząc przez łożysko, mają wpływ na układ nerwowy dziecka.