4 z 6Jak kisić cytrynę?
Potrzebować będziesz: 16 cytryn, 8 cytryn do wyciśnięcia soku, 300 g grubej soli morskiej, garść kolorowego pieprzu, kilka liści laurowych, 1 laskę cynamonu, [rzegotowaną wodę, do wypełnienia słoja.
Do czterolitrowego słoja powinno zmieścić się ok. 16 cytryn. Warto jednak przed dalszym preparowaniem włożyć cytryny do słoja, aby sprawdzić, ilu sztuk potrzebujemy. Nie warto bez powodu marnować cennych owoców.
Cytryny dokładnie umyj. Do kiszenia wybierz najładniejsze sztuki – będą pięknie prezentować się w słoiku i później, na talerzu. Następnie natnij owoc na 4 części, jednak nie zbyt głęboko, by się nie rozpadł. Do środka wsyp czubatą łyżeczkę soli. ''Zamknij'' cytrynę i umieść w słoju.
Kiedy ostatnia cytryna trafi do słoja, dodajemy resztę składników, czyli sok, pieprz, liść laurowy i cynamon i dopełniamy wodą. Odstawiamy na ok. 3 tygodnie.
Gotową kiszonkę należy trzymać w lodówce, więc rozważ podzielenie porcji podanej w przepisie na kilka mniejszych części.
Kiszone cytryny najzdrowsze są jedzone na surowo, jednak istnieje wiele przepisów na jej wykorzystanie. Kilka sposobów na ich spożywanie poznasz na następnym slajdzie.
Zobacz też: Przepis na domowe bułeczki cynamonowe