Jakie jedzenie nasila ból stawów?
Mogłoby się wydawać, że ból stawów związany jest przede wszystkim z naturalnym procesem starzenia się organizmu i dotyczy zwłaszcza osób starszych, które bardzo często cierpią na tzw. reumatyzm, czyli nic innego jak reumatoidalne zapalenie stawów.
Niestety, ból ten pojawia się równie często u młodych osób, a nawet u dzieci – najczęściej w okresie dojrzewania i przeważnie nie oznacza żadnej choroby. Aby go zminimalizować, warto wykluczyć z diety kilka produktów spożywczych, które mogą go nasilać.
1. Pokarmy zabronione przy bólu stawów
Przede wszystkim z menu powinny zniknąć produkty zakwaszające i mogące powodować stany zapalne w organizmie.
Należy do nich cukier, który według Narodowego Instytutu Zdrowia niekorzystnie wpływa na układ immunologiczny. Powoduje również zwiększenie produkcji kwasu mlekowego, który przyczynia się do silniejszego odczuwania bólu, a także rozwoju groźnych chorób w dorosłym wieku, np. podagry.
Aby pozbyć się cukru z diety, zrezygnuj z karmienia dziecka słodyczami oraz wysoko przetworzonymi produktami. Wyklucz z menu napoje gazowane. Sprawdzaj skład artykułów żywnościowych, które kupujesz i wybieraj te bez dodatkowych ilości cukru, syropu kukurydzianego czy syropu glukozowo-fruktozowego.
Niekorzystny wpływ na zdrowie stawów ma także jedzenie typu fast food, czerwone mięso, tłuszcze trans oraz niektóre oleje roślinne.
Podczas smażenia, pieczenia czy grillowania, wraz ze wzrostem temperatury tworzą się związki odpowiedzialne za stany zapalne, m.in. akryloamidy. Żywność przetworzona to przede wszystkim doskonałe źródło konserwantów i sztucznych dodatków, które negatywnie wpływają na zdrowie stawów.
Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego zakłócają procesy odpowiedzialne za wchłanianie białek potrzebnych do prawidłowej budowy i rozwoju stawów.
Z kolei oleje, takie jak słonecznikowy czy kukurydziany zawierają zbyt duże ilości kwasów omega-6, które dla zachowania idealnej równowagi w organizmie powinny być spożywane w proporcji 2:1 - do omega-3. Wówczas nie wspomagają produkcji hormonów prozapalnych.
Innymi produktami mogącymi nasilać bóle stawów są rafinowane węglowodany oraz gluten, gdyż są one przetwarzane tak samo w organizmie jak cukier. Pierogi, krokiety, fast foody - lepiej je ograniczyć. Takie produkty przyczyniają się również do wzrostu ryzyka nadwagi, która powoduje znaczne obciążenie dla stawów.
Niewskazane są w diecie także warzywa z rodziny psiankowatych, czyli bakłażany, papryka, ziemniaki, a nawet pomidory. Zawierają one w swoim składzie solaninę, która przyczynia się do rozwoju stanów zapalnych.
2. Co jeść gdy bolą stawy?
Przy bólu stawów wskazane są natomiast produkty odkwaszające oraz te łagodzące stany zapalne. Sięgaj po przetwory nabiałowe, takie jak kefir, jogurt czy maślanka, które zawierają cenne białko będące składnikiem budulcowym chrząstki stawowej.
Stawiaj również na rośliny strączkowe, pełnoziarniste pieczywo i makaron. Włącz do diety oliwę z oliwek, ryby oraz czosnek, który naturalnie leczą stany zapalne. Nie zapominaj o warzywach i owocach.
Pozytywnie na zdrowie stawów wpływają brokuły, kapusta, sałata, ogórki, żurawina, jagody, ciemne winogrona. Możesz również skorzystać z naturalnych lekarstw uśmierzających ból. Wystarczy dodawać do potraw dziecka takie przyprawy, które w swoim składzie zawierają gingerol, np. imbir.
3. Kiedy ból nie ustępuje?
Ból stawów u dzieci nie zawsze jest objawem związanym z okresem dojrzewania. Wówczas konieczna będzie wizyta u lekarza specjalisty, który postawi diagnozę i zleci dalsze leczenie.
Do innych przyczyn mogą należeć: stłuczenie, nadwyrężenie, skręcenie, zaburzenia hormonalne, choroby stawów, fibromialgia oraz nowotwory. Te ostatnie są bardzo rzadką przyczyną, wywołują silne bóle pojawiające się zwłaszcza w nocy.