Trwa ładowanie...

Jak wykorzystać skorupki jajek oraz wodę po ich gotowaniu? (WIDEO)

Jajka to produkt spożywczy kochany przez Polaków. Dla wielu z nas niedzielne śniadanie nie jest zaliczone, jeśli w menu nie znajdzie się jajko – w postaci jajecznicy bądź ugotowane na twardo lub miękko.

Spożycie jajek rośnie zaś dramatycznie w okresie Wielkanocy, kiedy są one nie tylko nieodzownym składnikiem świątecznego jadłospisu, lecz także obrzędów religijnych, tradycji, zabaw świątecznych i dekoracji domu.

Powoduje to, że jajka kupujemy na kopy i gotujemy garnek za garnkiem, wylewając do zlewu olbrzymie ilości wody i wyrzucając tony skorupek.

7 powodów, dla których warto jeść jajka
7 powodów, dla których warto jeść jajka [7 zdjęć]

To zaskakujące, ale z biegiem lat zmieniło się nasze postrzeganie jajek. Jeszcze kilka lat temu twierdzono,...

zobacz galerię

A co gdyby przestać marnować te cenne zasoby? Coraz częściej mówimy jednak o przygotowywaniu potraw zero waste, czyli redukując do minimum ilość tego, co wyrzucamy.

Okazuje się więc, że miejsce w naszej kuchni (i nie tylko) znajdzie się zarówno dla skorupek, jak i dla wody po ugotowaniu jajek. Jedno i drugie jest bogate w cenne składniki, które mogą się przydać w gospodarstwie domowym.

Jak zatem wykorzystać te nowo rozpoznane skarby naszej kuchni? Zapraszamy do obejrzenia materiału WIDEO, po którym wszystko stanie się jasne.

To może cię zainteresować:

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.