Jak wykorzystać skorupki jajek oraz wodę po ich gotowaniu? (WIDEO)
Jajka to produkt spożywczy kochany przez Polaków. Dla wielu z nas niedzielne śniadanie nie jest zaliczone, jeśli w menu nie znajdzie się jajko – w postaci jajecznicy bądź ugotowane na twardo lub miękko.
Spożycie jajek rośnie zaś dramatycznie w okresie Wielkanocy, kiedy są one nie tylko nieodzownym składnikiem świątecznego jadłospisu, lecz także obrzędów religijnych, tradycji, zabaw świątecznych i dekoracji domu.
Powoduje to, że jajka kupujemy na kopy i gotujemy garnek za garnkiem, wylewając do zlewu olbrzymie ilości wody i wyrzucając tony skorupek.
A co gdyby przestać marnować te cenne zasoby? Coraz częściej mówimy jednak o przygotowywaniu potraw zero waste, czyli redukując do minimum ilość tego, co wyrzucamy.
Okazuje się więc, że miejsce w naszej kuchni (i nie tylko) znajdzie się zarówno dla skorupek, jak i dla wody po ugotowaniu jajek. Jedno i drugie jest bogate w cenne składniki, które mogą się przydać w gospodarstwie domowym.
Jak zatem wykorzystać te nowo rozpoznane skarby naszej kuchni? Zapraszamy do obejrzenia materiału WIDEO, po którym wszystko stanie się jasne.
To może cię zainteresować:
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.