Jajka we wszystkich kolorach tęczy, barwione naturalnymi składnikami

Kolorowe pisanki są jednym z symboli świąt wielkanocnych. Ale farbując jajka barwnikami chemicznymi, narażamy siebie i swoją rodzinę na wniknięcie do żywności  szkodliwych substancji. I choć producenci barwników przekonują, że nie mają one wpływu na nasze zdrowie, na pewno bezpieczniej jest zmienić kolor jajek naturalnymi farbami.

Jeśli kolorowe jajka planujecie jeść, a nie używać ich jedynie do ozdoby, a dodatkowo w śniadaniu wielkanocnym uczesniczyć będą będą dzieci, szczególnie wrażliwe na wszelkie chemiczne substancje, warto poświęcić chwilę, żeby przygotować naturalne barwniki. Nie są one wcale trudne do uzyskania i nieprawdą jest, że takimi  metodami można uzyskać jedynie różne odcienie brązu i rudości. Z pomocą zaproponowanych przez nas "farbek" zrobicie pisanki we wszystkich kolorach tęczy. Przegląd naturalnych barwników znajdziecie na infografice poniżej.

Polecane wideo:

Jak przygotować barwniki z warzyw? Najlepiej wycisnąć sok w sokowirówce lub przygotować wywar, krojąc warzywo lub owoc na kawałki lub trąc na grubych oczkach i gotując przez ok. pół godziny w małej ilości wody (burak, czerwona kapusta, marchew). Podobny wywar robimy z łupin (cebula). Jeśli brakuje nam czasu i cierpiliwości, możemy kupić gotowe świeżo wyciskane soki np. z buraków, marchwi czy granatu. Warto je jednak podgrzać przed barwieniem jaj. W przypadku sproszkowanych przypraw (np. kurkuma, szafran), do szklanki gorącej wody wsypujemy dowolną ilość proszku i czekamy, aż się rozpuści.

Pamiętajcie, że uzyskane w ten sposób kolory wzmocnicie lub – w niektórych przypadkach zmodyfikujecie, jeśli na koniec zanurzycie jajko na kilka sekund w roztworze wody z octem lub sokiem z cytryny. Aby pisanka pięknie lśniła, po wysuszeniu jajka możecie natrzeć ją delikatnie olejem lub masłem.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zdrowe żywienie przedszkolaka
Zdrowe żywienie przedszkolaka

Dobierz przekąski do odpowiedniej pory dnia

Dobierz przekąski do odpowiedniej pory dnia

materii, poprawią koncentrację, a nawet złagodzą stres. Zdrowe przekąski Eksperci do spraw żywienia, dietetycy, lekarze i nauczyciele od lat alarmują

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Kiełki - lepsze niż nowalijki

Kiełki - lepsze niż nowalijki

Jeśli nie sklepowe nowalijki, to co? Przyszła wiosna, a razem z nią na sklepowych półkach pojawiły się nowalijki, czyli młodziutkie rzodkiewki, sałata, szczypiorek, pomidory. Choć po zimie większość z nas ma ochotę na te warzywa, warto wstrzymać się z...

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Czerwone banany. Właściwości i zastosowanie

Czerwone banany. Właściwości i zastosowanie

zdrowych deserów****. Można je smażyć, zapiekać z innymi owocami, miksować oraz jeść na surowo. Zobacz także: Bananowe placki bez cukru Słodkie (...) usprawni trawienie. Niestety, banany zawierają też sporo cukru - nie nadają się więc...

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Jak czytać etykiety popularnych produktów?

Jak czytać etykiety popularnych produktów?

Czytanie etykiet - zdrowy nałóg Ketchup, parówki, dżemy, soki. Bez nich rodzicowi trudno wyobrazić sobie śniadanie czy kolację dziecka. Niestety (...) . Sprawdź, na co zwrócić uwagę podczas zakupu popularnych produktów i jak czytać...

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Rozgrzeją i wzmocnią. Produkty, które warto podawać dziecku jesienią

Rozgrzeją i wzmocnią. Produkty, które warto podawać dziecku jesienią

Zdrowie na talerzu Różnorodność to najważniejsza cecha, jaką powinna charakteryzować się jesienno-zimowa dieta dziecka. W okresie wzmożonej zachorowalności nie może zabraknąć w niej wysokiej jakości produktów stanowiących źródło ważnych składników odżywczych,...

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Owoce, które poprawią pamięć u dzieci

Owoce, które poprawią pamięć u dzieci

Pamięć to podstawa Dobra, sprawna pamięć jest dla dziecka niezbędna. To dzięki niej będzie w stanie szybko i efektywnie się uczyć, czy to w szkole, przedszkolu czy po prostu w domu. Funkcje poznawcze mózgu można wspierać na kilka sposobów. Jednym z nich...

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Błędy żywieniowe, które popełniasz podczas śniadania

Błędy żywieniowe, które popełniasz podczas śniadania

dostępnych w sklepie zawiera mnóstwo cukru. Zdrowa porcja soku pomarańczowego to ta, którą można wycisnąć z jednej pomarańczy. Lepszym wyborem (...) zdrowo Naleśniki i gofry to nie jest dobry pomysł na śniadanie, zwłaszcza...

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Cała prawda o witaminie D

Cała prawda o witaminie D

Czym jest witamina D? Czyż nie byłoby wspaniale, gdyby jedna witamina miała moc wpływania na mocne kości, chronienia przed cukrzycą, rakiem, chorobami serca oraz depresją? A jeśli dodatkowo pomagałaby zrzucić wagę? Dzisiejsze badania pokładają wielkie...