Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Mgr inż. Emilia Kołodziejska
2 z 8Żelazo pochodzące z mięsa, a żelazo pochodzenia roślinnego
W mięsie (przede wszystkim w wątróbce i podrobach) znajduje się żelazo hemowe-dwuwartościowe, które jest lepiej przyswajalne niż żelazo niehemowe-trójwartościowe, które znajduje się w produktach roślinnych. Dysproporcja jest spora – maksymalnie 20 proc. żelaza w roślinach, w porównaniu z 15-35 proc. żelaza z żywności pochodzenia zwierzęcego, trafia z układu pokarmowego do krwi. Ale istnieje na to proste rozwiązanie: wystarczy wzbogacić posiłek o witaminę C, która zwiększa wchłanianie żelaza nawet sześciokrotnie. Dobrym połączeniem żelaza i witaminy C jest szpinak i czerwona papryka. Dlatego warto połączyć te dwa produkty np. w sałatce.