Trwa ładowanie...

Jajko dla niemowlaka – kiedy podać, jak przygotować, jakie ilości

Avatar placeholder
Anna Krzyżanowska 28.06.2020 12:48
Jajko w diecie dziecka
Jajko w diecie dziecka (GettyImages)

Wokół jajka w diecie dziecka narosło wiele mitów. Niektórzy uważają, że dziecku nie powinno podawać się żółtka, inni, że nie jest to produkt dla dziecka. Warto jednak zaznaczyć, że jajko jest źródłem wielu cennych składników odżywczych i można je podawać na wiele różnych sposobów. Kiedy je wprowadzić do diety niemowlaka? Na co uważać i o czym pamiętać, robiąc zakupy?

1. Jajko w diecie dziecka

Jeszcze nasze babcie uważają, że wprowadzanie jajka do diety niemowlaka należy zacząć od żółtka i to w bardzo ograniczonej ilości. Słuchając ich wart pamiętać, że zalecenia żywieniowe dla niemowląt zmieniły się, a jajko do diety dziecka można wprowadzać już od początku rozszerzania diety (bez rozdzielania na białko i żółtko).

Rozszerzenie diety dziecka rozpoczyna się zwykle po 6. msc życia dziecka i wówczas można podawać mu jajko (nie częściej niż 2 razy w tygodniu), obserwując czy maluch nie ma alergii pokarmowej, ponieważ białko jest silnym alergenem.

2. Alergia na jajko

Przyczyną alergii na jajko są białka, stąd w większości przypadków alergia na jajko oznacza alergię na jego białko. Bywa, że w wyniku alergii krzyżowej maluchy z alergią na białko jajka kurzego reagują źle na mięso z kurczaka. Nie tylko jajko kurze jest silnym alergenem, ale z uwagi na podobny skład, również: jajo gęsi czy kaczki.

Zobacz film: "Poznaj fakty o rozwoju dwulatka"

Jak rozpoznać alergię na jajko?

  • Dziecko może mieć bóle brzucha i biegunki,
  • Wymioty,
  • Trudności w oddychaniu,
  • Katar,
  • Świszczący oddech,
  • Pokrzywka na skórze,
  • Wypryski,
  • Łzawienie oczu,
  • Zapalenie spojówek.

W przypadku niemowląt ze stwierdzoną alergią lub AZS, rozszerzenie diety o kurze jajko, należy ustalić z lekarzem.

3. Jak wybrać jajko dla dziecka

Pamiętaj, że dieta dziecka powinna być pozbawiona substancji chemicznych, dlatego zawsze kupuj jajka z wolnego wybiegu (oznaczone numerem 1) lub ekologicznego (oznaczone numerem 0). Małym dzieciom nie podawaj jajka w postaci surowej np. kogla-mogla czy kremów. Nigdy nie gotuj dziecku jajka, które było uszkodzone, do środka mogły dostać się groźne bakterie np. Salmonelli.

Warto sprawdzać świeżość jajka. Jak to zrobić? Wrzucić do zimnej wody. Jeśli tonie - jest świeże. Nie warto kupować jajek, których termin przydatności do spożycia jest krótki (zwłaszcza że wolno je sprzedawać maksymalnie do 2 miesięcy od zniesienia ich przez kurę). Może to bowiem znaczyć, że nie są świeże i długo leżały w sklepie.

4. Jak przygotować jajko dla dziecka?

Przed ugotowaniem dziecku jajka, pamiętaj, aby bardzo dokładnie je umyć i koniecznie poddać obróbce termicznej.

Jajko można podawać dziecku:

  • W zupie,
  • Jako jajecznicę (na parze)
  • Ugotowane na twardo

5. Co zawiera jajko?

Jajko jest źródłem żelaza, białka oraz witamin A, D i B2. Można z nim znaleźć mnóstwo soli mineralnych:

  • fosfor,
  • potas,
  • magnez,
  • cynk,
  • siarkę,
  • lecytynę.

Zawiera także dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Zobacz także: Czym jest BLW?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze